MediaWatch

DR vil undgå fyringer ved at fryse lønnen i to år

Fastfrysning af lønnen i to år skal bidrage med tocifret millionbeløb til de besparelser, ledelsen har varslet. I stedet får medarbejderne en såkaldt "tryghedsaftale".

DR's medarbejdere og freelancere får ingen lønstigninger de næste to år og kun en lille lønstigning i det tredje år. Til gengæld får medarbejderne en "tryghedsaftale", som sætter hegn om rammerne og afgrænser, hvis DR gennemfører sparerunder inden for de næste tre år.

Det er resultatet af nye overenskomstaftaler, som tillidsfolk og ledelse i DR netop er blevet enige om, skriver Dansk Journalistforbund i en pressemeddelelse. Overenskomsterne dækker Dansk Journalistforbund, Dansk Magisterforening, DJØF, Dansk Bibliotekarforbund og Ingeniørforeningen og svarer ca. til 60 pct. af DR’s organiserede arbejdsstyrke.

"Tryghedsaftalen" skal ses i lyset af, at DR har varslet en sparerunde, efter at DR’s ledelse i februar tabte en voldgift om journalisternes lønnede frokostpause. Den ønskede ledelsen at afskaffe, men ifølge medarbejderne ville det kræve en genforhandling af overenskomsten. Det argument fik medarbejderne ret i. Efter nederlaget varslede ledelsen, at besparelserne skal findes andre steder.

Afskaffelsen af frokostpausen skulle bidrage med besparelser for 45 mio. kr. som led i DR's økonomi- og spareplan, der bl.a. blev til på baggrund af afskaffelsen af erhvervslicensen.

Bidrager med besparelser for millioner

Men ved at fastfryse lønnen i to år - hvilket reelt set betyder en reallønsnedgang for medarbejderne - opnår DR besparelser for 20-25 mio. kr., lyder skønnet fra Dansk Journalistforbund. Ifølge forbundet betyder det, at 45 ansatte undgår fyringer.

I tryghedsaftalen indgår det desuden, at DR så vidt muligt skal imødekomme ønsker om frivillige fratrædelser, inden der - hvis det bliver tilfældet - skal afskediges på de berørte overenskomstområder.

"Jeg synes, det vidner om et stærkt sammenhold og solidaritet, at medarbejderne i DR vælger at give afkald på lønstigninger de næste år for at sikre arbejdspladser. DR’s medarbejdere har brug for ro på bagsmækken, og til at lave det kvalitetsindhold, som skal bære dansk public service fremad," udtaler DJ-formand Lars Werge i en pressemeddelelse.

Kørselsordning udfases

I de nye overenskomstaftaler er det også aftalt, at den kørselsordning, som nattevagter har ret til ved enten at tage taxa eller få udbetalt kørselspenge, udfases frem 1. januar 2019.

Midlerne i ordningen konverteres til forhøjelse af natkompensationen og 0,2 procents forhøjelse af pensionsbidraget for alle medarbejdere på DJ’s overenskomst.

Derudover afskaffes pensionsalderen på 70 år, som i dag betyder, at medarbejdere skal gå på tvungen pension, når de bliver 70 år.

Aftalen skal nu til urafstemning blandt medarbejderne i DR, hvorefter den skal godkendes i den enkelte forbund.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Regeringen går efter kun at sælge 49 pct. af TV 2, ugebladskæmpen Aller kom med regnskab, som ikke så godt ud for den danske dels vedkommende, og DF meldte sig klar til at skrue på de ønskede DR-besparelser. Det er blevet tid til ugens tour gennem mediebranchens største begivenheder.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere