MediaWatch

Facebook gør det muligt at chatte i fortrolighed

Det sociale netværk åbner for hemmelig kommunikation mellem brugerne. Myndigheder er skeptiske.

Det sociale netværk Facebook oplyser fredag, at virksomheden vil lancere en ny kryptering på nettjenestens beskedapplikation, Messenger. 

Krypteringen skal blandt andet beskytte brugere mod andre, der skaffer sig adgang til beskederne, så de kun kan læses af afsenderen og modtageren. 

Det skriver nyhedsbureauet AFP. 

Den amerikanske teknologigigant oplyser, at funktionen vil få navnet "secret conversations" - hemmelige samtaler.

"At tilbyde flere måder at dele ting med hinanden i sikkerhed er en vigtig del af at gøre verden mere åben og forbundet," skriver Facebooks vicedirektør, David Marcus, på sin Facebook-side. 

"Ligegyldigt om du spørger din læge om råd, sender følsomme kontooplysninger til din ægtefælle eller et personnummer, så er det vigtigt at have muligheden for at udveksle den slags oplysninger."

Facebook har tidligere på året lanceret krypteringen på WhatsApp - en anden beskedfunktion. Google, Apple og andre teknologivirksomheder har udviklet tilsvarende funktioner. 

Tiltaget er blevet kritiseret af politikere og myndigheder, der mener, at krypteringen giver kriminelle frit lejde til at operere under myndighedernes radar. 

I en pressemeddelelse understreger Facebook, at funktionen bliver valgfri, "fordi mange vil have muligheden for at skifte mellem enheder som tablet, computer og telefon". Krypterede beskeder kan kun læses på en enkelt enhed. 

Facebook regner med at lancere funktionen i løbet af sommeren. 

Den amerikanske regering har i år været i åben strid med en anden teknologigigant, Apple, for at få virksomheden til at dekryptere en telefon, der blev brugt af gerningsmanden bag massakren i San Bernadino sidste år, hvor 14 blev dræbt. 

Myndighederne opgav senere sagen, da det lykkedes at åbne telefonen uden Apples hjælp. 

Ifølge Facebook er der 900 millioner brugere af Messenger.

Medier opruster i kampen mod adblockere

Medie: Millioner af Twitter-brugeres adgangskoder er hacket

Apple trækker adblocking-app efter sikkerhedsbrist

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs