MediaWatch

Løkke afkræves svar i sag om mørkelægning

Det sker ikke ofte, at en statsminister møder op i et samråd, men tirsdag eftermiddag er en af undtagelserne. Han skal fortælle om Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv.

Foto: Philip Davali/Polfoto/Arkiv

Et otte år gammelt interview med daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) om grundlaget for Irak-krigen er omdrejningspunktet, når statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) tirsdag møder op i et samråd i Folketingets kulturudvalg.

En række oplysninger fra interviewet, der blev foretaget af Bo Elkjær for Ekstra Bladet i 2007, er blevet mørkelagt i et særligt sikkerhedsarkiv i Statsministeriet, hvor kun topfortrolige dokumenter af en helt særlig karakter bliver opbevaret.

Grundlaget for at gå ind i Irak var dengang som i dag et sprængfarligt emne i dansk politik, men historikere og politiske kommentatorer har alligevel undret sig over, at et interview med Ekstra Bladet er endt i sikkerhedsarkivet.

Det undrer også Enhedslistens Søren Søndergaard, der har kaldt Løkke i samråd med det ikke nærmere definerede formål at få statsministeren til at "oplyse om Statsministeriets særlige sikkerhedsarkiv".

"Jeg tror, det kom som en nyhed for de fleste, at man havde et særligt hemmeligt arkiv i Statsministeriet, hvor man lagde artikler fra journalister og spørgsmål fra politikere ind," siger Søren Søndergaard.

Hvad er årsagen?

"Jeg vil have at vide, hvad der er årsagen til at have sådan et arkiv – hvad man bruger det til, og hvordan oplysningerne registreres og slettes igen," udtaler Søren Søndergaard.

Ifølge Statsministeriet er det mørkelagte dokument fra interviewet med Ekstra Bladet internt og udarbejdet i forbindelse med Ekstra Bladets interview.

Statsministeriet har over for Jyllands-Posten understreget, at dokumentet "formentlig" er havnet i arkivet, fordi det handler om forhold, der vedrører "statens sikkerhed". Også den forklaring undrer Søren Søndergaard:

"Jeg forstår ikke, hvad man skal med et specielt arkiv om ting, der omhandler statens sikkerhed. Er det, fordi der er noget ulovligt i det? Så er det ikke en sag for Statsministeriet, men for efterretningstjenesterne."

Flere ministre har ligeledes tidligere udtalt, at de undrede sig over mørkelægningen.

Samrådet med statsministeren indledes klokken 14.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs