MediaWatch

Den globale pressefrihed er under pres

De seneste 12 år er journalisters vilkår og pressefriheden i verden gået nedad, viser årsrapporten fra tænketanken Freedom House.

Tyrkiet er et af landene, hvor pressefriheden er under pres. | Foto: Kayhan Ozer/Polfoto/AP

Kun hver syvende borger i verden bor i et land, hvor journalister er i sikkerhed, hvor statsmagten blander sig minimalt, pressen ikke presses i knæ økonomisk eller juridisk, og hvor dækningen af politiske begivenheder er robust. Det skriver Jyllands-Posten på baggrund af årsrapporten for 2016 fra den amerikanske tænketank Freedom House, der arbejder for at udbrede pressefrihed og demokrati verden over.

Rapporten konkluderer blandt andet, at den globale pressefrihed er kommet under stadigt større pres i løbet af de seneste 12 år.

"Desværre er det blevet vores job at komme med dårlige nyheder. Men det er vigtigt at holde øje med udviklingen, og forhåbentlig kan vi ved at slå alarm medvirke til at rette op på situationen," udtalte Vanessa Tucker, en af forfatterne til rapporten, under et møde, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge rapportens opgørelser tegner der sig et blakket billede for mediernes vilkår på globalt plan.

Den viser, at 3,36 mia. personer bor i lande uden pressefrihed. Det svarer til 46 pct. af verdensbefolkningen. Kun 988 mio. personer svarende til 13 pct. bor i lande med fri presse, mens de resterende 2,98 mia. mennesker svarende til 41 pct. bor i lande med en delvist fri presse.

Som de foregående år ligger de nordeuropæiske lande øverst blandt lande med fri presse, mens det ellers generelt er borgerne i Nordamerika, Vesteuropa, Australien og Japan, der kan nyde frie vilkår for pressefriheden.

I bunden tegner der sig samme tendens som de foregående år med lande som Cuba, Nordkorea, Iran og Syrien. Sidstnævnte var også det farligste land med 14 dræbte journalister i 2015, skriver avisen.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Ny rapport om danskernes nyhedsbrug, første skridt mod aftale for DPCMO, startskud på Se og Hør-strategi og et nødopråb fra produktionsbranchen er blandt nogle af ingredienserne, der har sat smag på denne uge i mediebranchen. Få et overblik i ugens briefing.

EU vil kræve strengere kontrol med statslige annoncekroner

I et nyt udspil lægger Europa-Kommissionen nu op til flere krav til gennemsigtighed og fair tildeling, når alt fra regeringer til statsejede virksomheder køber reklameplads hos medierne. Forslaget møder opbakning hos Danske Medier, der dog overordnet ser lovforslaget som dårligt nyt for mediebranchen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs