MediaWatch

Stadig problemer trods ny finsk licensbetaling

I 2013 indførte Finland, at licensregningen til public service-mediet skulle betales over skatten. Alligevel er der vanskeligheder ved betalingen af licensen.

Debatten om public service kører ikke kun i Danmark, men også i udlandet - herunder Finland, hvor det i 2011 blev vedtaget, at licensafgiften skulle laves til en skat. Beslutningen skulle gælde fra 2013. Det skriver Finans.dk.

Medieforsker ved det finske University of Tampere Marko Ala-Fossi mener, at det nye system generelt fungerer godt, og at den er med til at løse det tidligere problem, hvor for mange ikke betalte licens.

Han forklarer til Finans.dk, at skattesystemet var en måde at genskabe idéen om at lave noget, der var til gavn for fællesskabet.

Alligevel kan der ifølge den finske medieforsker opstå problemer som følge af det nye system med licens-skat.

"Der er en risiko indbygget, fordi systemet er bygget på skattepligtig indkomst, og hver gang der er recession, går den skattepligtige indkomst ned, og så går indkomsten for public service-institutionen også ned," udtaler Marko Ala-Fossi.

Samtidig påpeger han, at lande som Finland og Danmark stadig er afhængige af public service-medier.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs