MediaWatch

Stadig problemer trods ny finsk licensbetaling

I 2013 indførte Finland, at licensregningen til public service-mediet skulle betales over skatten. Alligevel er der vanskeligheder ved betalingen af licensen.

Debatten om public service kører ikke kun i Danmark, men også i udlandet - herunder Finland, hvor det i 2011 blev vedtaget, at licensafgiften skulle laves til en skat. Beslutningen skulle gælde fra 2013. Det skriver Finans.dk.

Medieforsker ved det finske University of Tampere Marko Ala-Fossi mener, at det nye system generelt fungerer godt, og at den er med til at løse det tidligere problem, hvor for mange ikke betalte licens.

Han forklarer til Finans.dk, at skattesystemet var en måde at genskabe idéen om at lave noget, der var til gavn for fællesskabet.

Alligevel kan der ifølge den finske medieforsker opstå problemer som følge af det nye system med licens-skat.

"Der er en risiko indbygget, fordi systemet er bygget på skattepligtig indkomst, og hver gang der er recession, går den skattepligtige indkomst ned, og så går indkomsten for public service-institutionen også ned," udtaler Marko Ala-Fossi.

Samtidig påpeger han, at lande som Finland og Danmark stadig er afhængige af public service-medier.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs