Minister: Licensmanden må kigge gennem vinduer og døre i sortseer-jagt

DR's licensinspektører må i jagten på licens-snydere kigge gennem vinduer og lytte efter lyd, som kan indikere et licenspligtigt apparat, oplyser kulturministeren.
Foto: Peter Klint/Polfoto/Arkiv
Foto: Peter Klint/Polfoto/Arkiv

Når licensmanden skal tjekke om borgere, som ikke betaler licens, i virkeligheden er sortseere, må de gerne gå ind ad havelågen og lure gennem vinduer og døre.

På den måde skal licensmanden kunne konstatere, om husstanden har et licenspligtigt apparat, selvom en borger aktivt har frameldt sig DR-licensen og udstede en licens-regning, hvis det viser sig at være tilfældet.

Det oplyser kulturminister Marianne Jelved (R) i et svar til Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen.

"Observationen af et licenspligtigt apparat kan ske ved, at inspektøren observerer et apparat gennem vinduer synlige fra den offentligt tilgængelige adgangsvej til husstanden eller fra indgangsdøren til ejendommen," skriver Marianne Jelved.

"Herudover kan et licenspligtigt apparat observeres ved, at licensinspektøren fra indgangsdøren til ejendommen kan høre tydelig lyd fra en udsendelse, hvis indhold og udsendelsestidspunkt efterfølgende kan verificeres," skriver ministeren og henviser til ændringerne af licensbekendtgørelsen i 2009.

Konstaterer licensinspektøren, at husstanden har eksempelvis et fjernsyn eller en radio, som er et licenspligtigt apparat, skal observationen forelægges en myndig person i husstanden, før licensmanden kan tilmelde husstanden til licens - og selv indkassere en provision på 94 kr, sådan som MediaWatch igår skrev.

Husstand skal levere dokumentation

Kulturministerens svar kommer efter, at Liberal Alliances partileder havde spurgt, om at det er i orden, at borgere tilmeldes DR-licens, selvom borgerne aktivt har frameldt sig licensen på DR's hjemmeside, eller meddelt en licensinspektør, at de ikke ejer licenspligtige apparater.

Marianne Jelveds vurdering er, at det er i orden.

"Konstatering af licenspligt kan således godt ske, selv om en husstand har frameldt sig licens på DR’s hjemmeside eller meddelt, at de ikke ejer licenspligtige apparater," skriver Marianne Jelved, som tilføjer, at det er op til husstanden at dokumentere, at den ikke er indehaver eller bruger af et licenspligtigt apparat.

Leverer husstanden ikke en sådan dokumentation inden for 14 dage, kan DR begynde at inddrive den skyldige licens. I yderste instans kan det ske gennem Skat eller ved gennem en inkasso-sag.

Prisen for medielicens er 2460 kr. om året. Folkepensionister og førtidspensionister kan dog få nedsat licensen.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også