MediaWatch

Regeringen får opbakning til ny magasin-moms

Venstre og Konservative bakker op om regeringsforslag om en importmoms på dansksprogede magasiner trykt i et land uden for EU. Danske Folkeparti og Liberal Alliance er imod.

Regeringens forslag, som vil lægge importmoms på dansksprogede magasiner trykt i et land uden for EU, bakkes op af Venstre og Konservative, mens Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er imod forslaget, skriver Altinget.

I tirsdags fremlagde skatteminister Benny Engelbrecht (S) lovforslaget i Folketinget. Med loven vil regeringen lukke et hul i momslovgivningen, som hidtil har gjort det billigere for danske udgivere at få trykt magasiner i udlandet. 

”Udgiverne har i mange år udnyttet bagatelgrænsen i momsreglerne, og som reglerne er nu, giver vi en momsfordel til udenlandske trykkerier,” lød det fra Benny Engelbrecht under 1. behandlingen i Folketinget ifølge Altinget.

Ifølge Grafisk Arbejdsgiverforening, som er tilhængere af forslaget, er det typisk trykkerier i Norge eller Schweiz, som har udkonkurreret de danske trykkerier, og siden 2005 er omkring 500 danske arbejdspladser forsvundet i trykkeribranchen, har grafikerne tidligere anslået.

Modsat er magasinbranchen yderst kritiske over for loven. Magasinerne frygter blandt andet, at momsen på dansksprogede magasiner vil gå ud over det danske sprog og udgivelser på dansk, og at det vil medføre tab af danske arbejdspladser. Ifølge 3F Post vil loven koste 100 job, mens tabet i magasinbranchen vil være mellem 143 og 218 job, har konsulenthuset Copenhagen Economics anslået på vegne af magasinbranchen.

Regeringen forventer, at lovforslaget træder i kraft 1. juli i år.

Mere fra MediaWatch

Aller Media-topchef om nedlæggelse af printmagasin til unge: "Tiden er moden"

Næste år ville ”Vi Unge” som printmagasin være fyldt 60 år. Men fra årsskiftet er den trykte version af magasinet til teenagepiger fortid. Topchef i Aller Media kalder det en ”meget logisk beslutning” og forklarer samtidig, hvad der ligger bag en række andre, større ændringer i Aller Medias redaktionelle setup.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs