MediaWatch

Dansk forlag tør ikke lægge navn til profet-satire

Et dansk forlag har valgt at anonymisere en religionskritisk tegneserie af frygt for sikkerheden. Forlagenes frygt får kendt forfatter til at tage sagen i egen hånd.

Foto: Jens Dresling/Polfoto

Attentaterne i Paris og Købehavn får en dansk forelægger til at anonymisere den engelske religionskritiske tegneserie "Jesus og Mo", som udkommer i Danmark på fredag, skriver Berlingske.

"Det er fantastisk ærgeligt og på sin vis også et nederlag, men jeg har ansatte og familie at tage hensyn til, og det vigtigste er dog, at den overhovedet kommer ud," siger den danske forlægger til Berlingske, som af sikkerhedshensyn ikke ønsker sit navn frem.

I Storbritannien er serien ellers udkommet på nettet i ti år og har også været trykt i tidsskriftet "The Freethinker". Attentatet på det franske satiremagasin Charlie Hebdos redaktion fik dog det danske forlag til at beslutte, at serien skulle udgives anonymt i Danmark.

Ifølge forfatteren Kåre Bluitgen er store danske forlag generelt bange for at udgive religionskritiske romaner. Derfor udgiver han selv sin nye roman "Den Bedste Bog", som handler om bla. profeten Muhammeds sexliv, klassekamp, racisme og religiøst dårskab i 600-tallets Mellemøsten, skriver DR.

"Det er desværre min erfaring, at forlagene ryster på hænderne, når man forsøger at udgive en bog om religionskritik. Så jeg har for lang tid siden taget en principiel beslutning om, at udgive den slags bøger selv," siger Kåre Bluitgen til DR.

Kåre Bluitgen blev landskendt tilbage i 2005, da det var hans vanskeligheder med at finde en tegner til bogen "Koranen og Profeten Muhammeds liv", der gjorde, at Jyllands-Posten senere publicerede de 12 Muhammed-tegninger.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs