MediaWatch

Dansk forlag tør ikke lægge navn til profet-satire

Et dansk forlag har valgt at anonymisere en religionskritisk tegneserie af frygt for sikkerheden. Forlagenes frygt får kendt forfatter til at tage sagen i egen hånd.

Foto: Jens Dresling/Polfoto

Attentaterne i Paris og Købehavn får en dansk forelægger til at anonymisere den engelske religionskritiske tegneserie "Jesus og Mo", som udkommer i Danmark på fredag, skriver Berlingske.

"Det er fantastisk ærgeligt og på sin vis også et nederlag, men jeg har ansatte og familie at tage hensyn til, og det vigtigste er dog, at den overhovedet kommer ud," siger den danske forlægger til Berlingske, som af sikkerhedshensyn ikke ønsker sit navn frem.

I Storbritannien er serien ellers udkommet på nettet i ti år og har også været trykt i tidsskriftet "The Freethinker". Attentatet på det franske satiremagasin Charlie Hebdos redaktion fik dog det danske forlag til at beslutte, at serien skulle udgives anonymt i Danmark.

Ifølge forfatteren Kåre Bluitgen er store danske forlag generelt bange for at udgive religionskritiske romaner. Derfor udgiver han selv sin nye roman "Den Bedste Bog", som handler om bla. profeten Muhammeds sexliv, klassekamp, racisme og religiøst dårskab i 600-tallets Mellemøsten, skriver DR.

"Det er desværre min erfaring, at forlagene ryster på hænderne, når man forsøger at udgive en bog om religionskritik. Så jeg har for lang tid siden taget en principiel beslutning om, at udgive den slags bøger selv," siger Kåre Bluitgen til DR.

Kåre Bluitgen blev landskendt tilbage i 2005, da det var hans vanskeligheder med at finde en tegner til bogen "Koranen og Profeten Muhammeds liv", der gjorde, at Jyllands-Posten senere publicerede de 12 Muhammed-tegninger.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs