Mads Nissen vinder World Press Photo 2015

Mads Nissen har vundet verdens mest prestigefulde foto-pris. Det vækker glæde hos han nuværende arbejdsgiver Politiken og hos Scanpix, som Mads Nissen arbejdede for, da billedet blev taget.
Mads Nissen da han vandt årets pressefoto i 2011. | Foto: ANTHON UNGER/POLFOTO/
Mads Nissen da han vandt årets pressefoto i 2011. | Foto: ANTHON UNGER/POLFOTO/

Den danske fotograf Mads Nissen har vundet verdens mest prestigefulde foto-pris, World Press Photo of the Year.

Det meddeler den Amsterdam-baserede organisation World Press Photo.

Vinder-billedet er fra Mads Nissens tid under billedbureauet Scanpix og er taget på den sidste af tre reportagerejser til Rusland, hvor Mads Nissen dokumenterede Ruslands forfølgelse af homoseksuelle. En historie, der blev bragt i Berlingskes Magasin Søndag og BT Søndag.

"Det her billede er æstetisk stærkt og har menneskelighed. Det er en historisk tid for billedet... vinderbilledet skal være æstetisk, have gennemslagskraft og have potentialet til at blive et ikon," udtaler formanden for juryen, Michele McNally, som er fotochef på New York Times, i begrundelsen.


Foto: Mads Nissen/Scanpix. Klik for at forstørre
. Luk igen øverst til venstre.

Selv siger Mads Nissen til Politiken, at billedet handler om kærlighed. Og han er glad for, at det er netop et billede som ovenstående, der vinder.

"Jeg er glad for, at de har valgt et billede, som er meget stille, det er ikke blodigt. Det har været et år med masser af højdramatik i Ukraine og med ebola. Her er der mere tale om et samfundsproblem end om 'bang bang'," siger Mads Nissen til Politiken.

Scanpix og Politiken deler glæden

Mads Nissen skiftede i juni fra Scanpix til Politikens fotoredaktion. Prisen vækker derfor glæde hos både Berlingske Media, som ejer Scanpix, der nu har vundet den prestigefulde pris tre gange, og hos Politiken.

“Vi har i mange år delt æren med The Washington Post i forhold til at være de to huse på verdensplan, der har vundet hovedprisen i World Press Photo to gange. I dag gør vi det med Mads´ hjælp for 3. gang siden år 2000,” siger fotochef i Scanpix, Søren Lorentzen.

"Jeg er meget glad og stolt på avisens vegne. Mads er en rigtig historiefortæller, et menneske som altid har kontakt til dem, han arbejder med, både kollegaerne og dem han fotograferer, og den forståelse mærker man også i hans billeder," siger ansvarshavende chefredaktør på Politiken, Bo Lidegaard, til avisens hjemmeside.

Fjerde danske vinder

Mads Nissen har tidligere vundet årets pressefoto i Danmark og to gange blevet årets pressefotograf i Danmark. Han har i alt vundet 15 priser ved Årets Pressefoto i Danmark gennem årene foruden en række priser ved en lang række internationale konkurrencer.

Tidligere er de danske fotografer Mogens von Haven, Claus Bjørn Larsen og Erik Refner kåret som vindere af den internationale pris.

Mads Nissen blev uddannet i 2007 fra journalisthøjskolens linje for fotojournalister med praktik på Politiken, hvor han var fra 2004 til 2006. I 2009 blev han ansat på Berlingske. Her var han frem til september sidste år, hvor han vendte tilbage til Politiken.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også