MediaWatch

Facebook og hackere uenige om årsag til nedbrud

Hackergruppen Lizard Squad tager skylden for, at Facebook og Instagram ikke virkede i morges. Facebook afviser angrebet.

Foto: Rui Viera/AP/Polfoto

Brugere af sociale netværk verden over oplevede tirsdag morgen, at det var umuligt at koble sig på Facebooks og Instagrams servere. Problemet opstod omkring klokken 7.10, og først en times tid senere kunne man igen logge på.

Årsagen til nedbruddet er endnu ikke oplyst, men en hackergruppe ved navn Lizard Squad har på sin Twitter-profil antydet, at den stod bag.

Og det er bestemt ikke umuligt, forklarer IT-sikkerhedsekspert Peter Kruse fra sikkerhedsfirmaet CSIS.

Han forklarer, at Lizard Squad omkring jul stod bag et tilsvarende angreb på Microsofts Xbox-tjeneste og Sonys Playstation-netværk.

"Og når man kan lægge de netværk ned, vil man også kunne udrette stor skade mod mål som Facebook og Instagram. Så det overrasker mig ikke meget, hvis de står bag," siger han.

Global: Så ondt gør et Facebook-nedbrud på mediers trafik 

Hackerne har angiveligt benyttet sig af såkaldte Distributed Denial of Service-angreb (DDoS), som kan lægge selv store systemer ned.

Og netop denne type angreb har Lizard Squad specialiseret sig i, fortæller Peter Kruse.

"Lizard Squad lancerede i forbindelse med de seneste angreb en service, hvor de mod betaling udfører lignende angreb mod eksempelvis virksomheders konkurrenter. Så man kan også betragte det som et reklamefremstød for den tjeneste," siger Peter Kruse.

Afviser angreb

Facebook skriver derimod i en pressemeddelelse, at udefrakommende kræfter ikke havde noget at gøre med fejlen.

"Dette var ikke resultatet af et angreb fra en tredjepart, men derimod noget, der opstod, efter at vi lavede en opdatering, som påvirkede vores konfigurations-systemer," skriver Facebook  ifølge Reuters.

Facebook havde i sidste kvartal af 2014 1,35 milliarder aktive brugere, mens Instagram i december rundede 300 millioner brugere.

Facebook var også nede to gange i september, men aldrig mere end et kvarter ad gangen, skriver websitet The Next Web.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs