MediaWatch

Britiske agenter opsnappede pressens e-mail

Snowden-dokumenter viser, at efterretningstjeneste opfattede dybdeborende journalister som en trussel og at de opsnappde emails fral flere store aviser.

Den britiske efterretningstjeneste opsnappede omkring 70.000 e-mails i løbet af kun 10 minutter i 2008, deriblandt en del fra journalister på en række store britiske og amerikanske medier.

"E-mails fra BBC, Reuters, The Guardian, The New York Times, The Sun, NBC, The Washington Post og den franske avis Le Monde blev opsnappet og gemt af den britiske efterretningstjenesten GCHQ, som led i en øvelse," skriver The Guardian.

Afsløringen kommer efter grundige analyser af dokumenter, som Edward Snowden hentede ud af amerikanske efterretnings-datasystemer, og som han delte med flere medier.

Indholdet i de mange e-mails var tilgængeligt for mange ansatte i GCHQ. Det står ikke klart, hvorvidt journalisterne med overlæg var blevet udvalgt som mål.

Snowden-dokumenterne viser imidlertid, at GCHQ opfattede undersøgende, dybdeborende journalister som en trussel på lige fod med hackere.

Reaktionen fra GCHQ er, at man vil ikke kommentere efterretningsspørgsmål.

Snowden vakte international opsigt i 2013, da han afslørede detaljer om graden af overvågning og aflytning hos USA's Nationale Sikkerhedsagentur, NSA, og hos dens britiske pendant, GCHQ.

Snowden flygtede til Rusland, hvor han stadig opholder sig. Han sagde i sidste måned, at han mener, det er umuligt for ham at få en retfærdig rettergang i sit hjemland.

Snowden er efterlyst for spionage, og han risikerer fængsel på livstid for sine afsløringer.

"Vis at du er en mand. Kom hjem og stil dig for retten," sagde den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, i maj som en direkte opfordring til Snowden.

/ritzau/Reuters

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs