MediaWatch

Se og Hør-sagen: Aller taber i Højesteret

Politiet må via en dommer kigge i journalisters mails og telefoner beslaglagt på Se og Hør, afgør Højesteret.

Foto: Aller Media
Aller Media taber torsdag strid i Højesteret til anklagemyndigheden om politiets efterforskning kontra journalisters kildebeskyttelse i Se og Hør-sagen.

Politiet ønsker blandt andet at tjekke mails og telefoner og vil her bruge søgeord som for eksempel "politi" og "sygeplejerske" for at se, om offentligt ansatte har givet ugebladet fortrolige oplysninger mod betaling via den såkaldte tiptelefon.

Både byret og landsret gav politiet lov til i mere eller mindre grad at kigge i det beslaglagte materiale. Formålet med at kigge i computerne er at bevise en eventuel forbrydelse i Se og Hør-sagen. Højesteret stadfæster landsrettens kendelse.

I byretten gav dommeren politiet lov til selv at gennemgå beslaglagt materiale fra mediehuset, for at afgøre om det er relevant for efterforskningen af sagen. Det klagede Aller over, og politiet måtte vente med at kigge, indtil landsretten havde afgjort sagen.

I Østre Landsret i juli blev kendelsen modereret en smule. Det skal være en dommer, der først skal gennemgå materialet og afgøre, om det har betydning for politiets efterforskning.

Men landsretten sagde samtidig, at det er i orden, at alle de beslaglagte mails og andet materiale kopieres og "spejles" hos Rigspolitiet. Aller klagede igen, og politiet måtte vente på Højesterets afgørelse.

Med Højesterets afgørelse ser Se og Hørs nuværende chefredaktør Niels Pinborg frem til at komme videre i sagen.

"Nu kan vi komme videre, så vi kan få afgjort selve sagen," siger Niels Pinborg ved Højesteret til Ritzau.

Har tilskyndet til læk

Anklagemyndigheden mener, at Se og Hør har tilskyndet tys-tys kilden i Nets, offentligt ansatte og en ansat i et flyselskab til uberettiget at udlevere fortrolige oplysninger.

"Vi anser det for vigtigt, at vi får adgang til materialet, så vi kan komme til bunds i Nets-sagen," sagde politiinspektør Bent Isager-Nielsen, efterforskningschef ved Københavns Vestegns Politi, tidligere til Ritzau.

Den tidligere chefredaktør Henrik Qvortrup har angiveligt fortalt politiet, at der var faste kilder på Se og Hørs tiptelefon, hvor man kunne få penge for informationer. De kom ifølge den tidligere chefredaktør fra "hoffet, politiet, sygeplejersker og tårnet i lufthavnen".

Anklagemyndigheden mener, at Se og Hør ved at betale penge for tip dermed også har givet kilderne en økonomisk motivation til at bryde loven.

Tys-tys-kilden, syv ansatte eller tidligere ansatte fra Aller samt selskabet er blevet sigtet i sagen. Der er lavet omkring 80 afhøringer, men forholdet om muligt brud på tavshedspligten er der ikke spurgt ind til, ifølge advokat for Aller Media Martin Dahl Pedersen.

Qvortrup-forklaring bag sigtelse

Under det foregående retsmøde i Højesteret nye oplysninger frem i Se og Hør-sagen om den såkaldte tys-tys-kilde.

En udtalelse fra den tidligere chefredaktør på Se og Hør Henrik Qvortrup under en afhøring hos politiet v22. maj i år var således direkte årsag til en sigtelse mod Aller Media i sagen om tys-tys-kilden og medvirken til eventuelle brud på tavshedspligten for offentligt ansatte.

Ifølge anklagemyndigheden fortalte den tildligere chefredaktør, at ugebladet havde faste kilder fra "hoffet, politiet, sygeplejersker og tårnet i lufthavnen". Qvortrup fortalte desuden, at de oplysninger, der kom ind på Se og Hørs tip-telefon, kom fra alle slags mennesker.

”Skal man tro på, at Aller ikke betalte de andre faste kilder i hoffet, sygevæsenet og i et luftfartsselskab. Det er svært at tro,” sagde statsadvokat Mohammad Ahsan.

Politiet sigter desuden Aller Media for at tilskyndet tys-tys-kilden og en ansat i et luftfartsselskab til at levere fortrolige oplysninger.

Artiklen er opdateret kl. 12:28.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

16 medarbejdere fratræder på Jyllands-Posten

Syv journalistiske medarbejdere forlader avisen, mens yderligere ni medarbejdere er blevet opsagt - herunder en redaktionel analysechef. Derudover lukker Jyllands-Posten for kommentarsporet på Facebook. (Opdateret)

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs