MediaWatch

Politisk flertal vil redde Underholdningsorkester

DR i politisk modvind. Der er flertal for at tvinge DR til at afblæse den bebudede nedlæggelse af Underholdningsorkestret.

Foto: Lars Krabbe / Jyllands-Posten

Et flertal i Folketinget vil  tvinge DR til at afblæse nedlæggelsen af Underholdningsorkestret, skriver Politiken.

Dansk Folkeparti, Konservative, Enhedslisten og Venstre kan sammen med det færøske mandat Edmund Joensen samle et flertal på 90 mandater, der vil pålægge DR at sørge for, at det 75 år gamle underholdningsorkester overlever.

Flertallet vil have underholdningsorkestret skrevet ind i en public service-kontrakten gældende fra 2015 og fire år frem, som kulturminister, Marianne Jelved, og DR i øjeblikket forhandler på plads. Det er en aftale mellem ministeren og DR, der udmønter medieforliget fra maj. Men det er også kutyme, at partierne bag kan komme med ønsker til aftalen.

Flertal tegner sig

Dansk Folkeparti og Konservative har siden DR’s beslutning om at nedlægge orkestret ment, at beslutningen var i strid med den nuværende public service-kontrakt, hvor der specifikt står, at DR skal drive underholdningsorkestret.

Nu tegner der sig et politisk flertal bag den linje. Morten Marinus fra DF har svært ved at forestille sig, at kulturminister Marianne Jelved kan sidde et politisk flertal overhørig, og Enhedslisten er sikker på, at det er lykkedes at redde orkestret.

Usædvanlig situation

Medieforsker på Københavns Universitet, Henrik Søndergaard, kalder situationen "meget usædvanlig" og mener at folketingsflertallet kan kritiseres for ikke at overholde armslængdeprincippet i forhold til DR.

Omvendt mener han , at DR har været for tidligt ude med nedlæggelsen af orkestret, når der specifikt står i den gældende public service-kontrakt, at DR skal drive underholdningsorkestret.

DR-formand: Forhandlinger kan ikke redde orkester 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs