MediaWatch

Medie: Russisk medielov åbner døren for oligarker

Russiske oligarker kan overtage kontrollen med det russiske medielandskab, efter at landet har indført en ny lov, der begrænser udenlandsk ejerskab af russiske medievirksomheder, skriver The Economist.

Foto: Misha Japaridze/AP/Polfoto

Ruslands nye medielov, der rammer den skandinaviske tv-koncern Modern Times Group (MTG) og andre store, internationale mediekoncerner, giver russiske oligarker en gylden mulighed for at tage kontrol over det russiske medielandskab.

Det skriver The Economist.

Ifølge det velansete medie kan Ruslands svar på Financial Times, avisen Vedomosti, ende på hænderne af et datterselskab til Gazprom eller Yuri Kovalchuk, som USA betegner som "Putins personlige bankmand". Det skyldes, at avisen er ejet af amerikanske News Corp, britiske Pearson og finske Sanoma, og det er i strid med den nye lov, der begrænser udenlandske personer eller firmaers ejerskab af russiske medievirksomheder til 20 pct. fra 2017.

Hvis Vedomosti overtages af eksempelvis Gazprom er frygten, at avisen ikke længere vil være i stand til at levere en kritisk dækning af russisk forhold, skriver The Economist og bruger radiostationen Ekho Moskvy som eksempel.

Gazproms medie-arm ejer således to tredjedele af Ekho Moskvy, der betragtes som en af de få kritiske stemmer i det russiske medielandskab. På det seneste har Gazprom dog truet stationen med officielle inspektioner, og i slutningen af sidste måned blev Ekho Moskvy irettesat af Gazprom for at transmittere "ekstremistisk" indhold i deres dækning af konflikten med Ukraine.

Foruden MTG, der står til at blive ramt af loven på grund af deres ejerskab af det russiske tv-selskab CTC Media, rammer loven også nogle af de største aktører på det internationale magasinmarked som Condé Nast (der bl.a. udgiver Vogue, Vanity Fair og GQ) og Hearst Corporation, der bl.a. står bag Elle, Disney og tyske Axel Springer.

Også danske Egmont har aktiviteter i Rusland med selskabet Egmont Russia Ltd. Egmont undersøger i øjeblikket, om de vil blive påvirket af loven, oplyser de til MediaWatch.

Mere fra MediaWatch

Medieklummen: Inddrag brugerne i din personalisering

Personalisering er ikke en invasion af redaktionel selvstændighed, hvis vi selv tager ansvar for, hvordan det implementeres - men alligevel ender personaliseret indhold ofte i bjælke 13 på websitet. Sådan lyder det fra ugens klummeskribent Malte Jørstad, som giver et par råd til at gøre oplevelsen nemmere for både medie og modtager.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs