MediaWatch

”Utroværdig”: Historikere sabler 1864-serie

Danmarkshistoriens dyreste tv-produktion er ”historisk vildledende” og ”misbruges til nutidig debat,” lyder det blandt andet i kritik fra flere historikere.

Foto: Per Arnesen

Særligt det politiske korridorspil, der førte til krigen i 1864, får hård kritik af en række historikere. Det skriver Berlingske.

Den stort anlagte DR-serie, der har premiere på søndag, er blandt andet blevet til på baggrund af en særlig ekstrabevilling på 100 mio. kroner fra Folketinget. Men særligt parallellerne tilbage til nutidens danske politik falder inspektør på Tøjhusmuseet og forfatter til flere 1864-bøger, Jens Ole Christensen, for brystet. Han kalder instruktør Ole Bornedals serie for ”utroværdig”, der gør folk dummere på historien.

”Man kunne få det indtryk, at Bornedal ønsker at vise, at vanvittige mænd dengang som nu trækker Danmark ind i krige. Filmen synes i virkeligheden at handle mere om sårfeberen fra 2001 og ikke fra 1864, og om at danske politikere sammen med USA gik i krig i Irak. Dele af det danske kulturparnas hader og er stadig martret af den krigsindsats, og derfor skal 1864 misbruges til nutidig debat,” siger Jens Ole Christensen til Berlingske.

Bornedal: Nødt til at have en platform

Lignende kritik lyder fra forskningsleder på Syddansk Universitet Hans Schultz Hansen, adjungeret professor i kulturhistorie på Syddansk Universitet Inge Adriansen og historiker Rasmus Glenthøj.

Tom Buk-Swienty, hvis bøger har været det historiske forlæg til serien, som han også har været historisk konsulent på, ønsker ikke at kommentere kritikken. Det gør instruktør Ole Bornedal derimod.

”Når man laver et drama, er man nødt til at have en platform. Hvordan skulle man for eksempel fortælle historien om Erik Scavenius? Nogle mener, han var en helt, andre mener, at han var en landsforræder? Historien er ikke faktuel. Derfor er man nødt til at foretage nogle valg, og jeg forstår godt, at nogle nu vil have taletid og påpege unøjagtigheder, og den tid får de så også, og det fortæller bare danskerne noget, de godt ved i forvejen, nemlig at hvis man vil have så meget som mulig viden om '1864', så skal man selvfølgelig hente den fra forskellige vinduer, og dem findes der rigtig mange af,” siger Ole Bornedal til Berlingske.

Efterår14: Her er tv-sæsonens nylanceringer

'1864'-premiere midt i oktober

Bornedal: DR-tilbud var en gave

DR har sendt 1 mia. ud i tv-branchen på tre år

BBC4 køber '1864' serien  

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Smal medieaftale i hus, mediedistributører forventer højere priser, borgerlige varsler tilbagrulning af forlig, endnu en streamingtjeneste gør indtog i Norden og ny virksomhed vil give podcasts international succes. Vi tager en rundtur i uge 21 i Mediedanmark.

K-ordfører kalder skrottet some-lovforslag for tidsspild

Et lovforslag, som skulle forpligte bl.a. sociale medier til at fjerne ulovligt indhold inden for 24 timer, er bremset af EU-Kommissionen. Konservatives erhvervs- og forbrugerordfører mener, lovforslaget fra begyndelsen skulle have været udformet anderledes.

Debat: Medieforhandlingerne viser skræmmende mangel på viden

Resultatet af medieforliget er et skævvredet mediemarked, hvor regeringen med pincet vil udpege, hvilke medier og hvilket indhold, der fortjener politikernes nåde. Sådan lyder det fra direktør i Danske Medier, Mads Brandstrup, i dette debatindlæg.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs