MediaWatch

Britisk politi brugte terrorlov til at overvåge avis

Britisk politi brugte terror-lovgivning til at få adgang til telefonlister fra Mail on Sundays journalister i jagten på avisens anonyme kilde til historier om tidligere britisk minister. 

Chris Huhne blev i februar 2013 dømt for at have forsøgt at hindre rettens gang. | Foto: Tang San/AP/Polfoto/Arkiv

Britiske politi tog terror-paragraffer i brug over for avisen Mail on Sunday, da de jagtede avisens anonyme kilde til historier om en tidligere britisk minister, skriver Mail on Sunday.

Med paragraffer i den såkaldte Regulation of Investigatory Powers Act (RIPA), som oprindeligt er beregnet til at værne om landets sikkerhed, tiltvang politiet sig i 2012 adgang til oplysninger om, hvilke telefonnumre Mail on Sunday havde ringet til gennem et helt år. Målet var at identificere den kilde, som havde forsynet avisen med oplysninger om, hvordan den tidligere britiske energiminister Chris Huhne havde forsøgt at få sine hastighedsovertrædelser overført til sin ex-kones kørekort og på den måde undgå at blive frataget kørekortet.

I et langstrakt retsopgør havde Mail on Sunday ellers fået rettens ord for, at de ikke behøvede at udlevere navnet på deres kilde. Retten krævede dog, at avisen udleverede mails modtaget fra kilden, men uden kildens navn.

Dommerkendelse ikke nødvendig

Men ved at tage paragraffer fra RIPA-loven i brug behøvede politiet kun én overordnets godkendelse - og ikke en dommerkendelse - for at få adgang til en oversigt over tusindvis af telefonnumre, som journalister på Mail on Sunday havde ringet til. På den måde kunne politiet og Chris Huhnes advokater parre oplysningerne fra telefonlisterne til at identificere freelance journalisten Andrew Alderson som Mail on Sundays anonyme kilde.

Lige lidt hjalp det dog Chris Huhne og ex-konen Vicky Pryce, som i februar sidste år blev idømt otte måneders fængsel for at hindre rettes gang.

Mere fra MediaWatch

Rørbye Rønn afliver spekulation om store biograffilm på DRTV

Maria Rørbye Rønn glæder sig over, at politikerne letter på detailstyringen af public service-stationen og giver DR en større fleksibilitet til at kunne omstille sig digitalt. Men hun afviser, det vil ændre i konkurrencesituationen i forhold til private medier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs