MediaWatch

800 færre avisjournalister i Norden sidste år

Sverige var klart hårdest ramt, mens Danmark var det af de fire store nordiske lande, hvor der ifølge opgørelse blev nedlagt færrest avisstillinger i 2013.

Foto: Colourbox

Hundredvis af fyringer og stillingsnedlægger. Aviskrisen slog hårdt i Skandinavien sidste år, viser en opgørelse ifølge SVT.

I alt blev der godt 800 færre dagbladsskribenter i Norden, hvor Sverige tog det hårdeste stød med 398 stillingsnedlæggelser. Island slap helt uden fyringer, mens der ifølge opgørelsen var der 85 stillingsnedlæggelser på de danske dagblade.

Af de store nordiske lande slap Danmark ifølge opgørelsen derfor nådigst blandt de største af de nordiske lande. Formanden for det svenske Journalistforbund Jonas Nordling siger, at man kan drage en lærdom fra Danmark og henviser til omlægningen af mediestøtten.

”Jeg tror, at det er en god idé at give støtte til den journalistiske produktion i stedet for, hvor mange aviser, man deler ud. Men der virker ikke til at være nogen større politisk vilje til det i Sverige,” siger Jonas Nordling til SVT.

I både Norge og Finland forsvandt der sidste år 156 avisstillinger. De forsvundne 398 avisjob går sidste år til det værste for den svenske dagbladsbranche, siden krisen gik i gang.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Klumme: Censur af sociale medier styrer mod at været reguleret af annoncører

Der er de seneste år er der taget flere skridt mod en privatisering af reguleringen af ytringsfrihed på platforme, vi oplever som digital infrastruktur for den offentlige samtale. Det seneste træk, hvor annoncører boykotter Twitter, peger i retning af, at nu bliver grænserne også sat af virksomheder, skriver Uffe Gardel.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs