MediaWatch

DF vil flytte filmstøtte til "folkelige film"

Filmforlig. Filmstøtten skal ikke gå til smalle, men brede film, der kan sælge billetter, lyder DF-oplæg forud for forhandlingerne om en ny filmaftale. S og V er kritiske.

For mange danske film sælger for få billetter, og det vil Dansk Folkeparti gøre op med til forhandlingerne om et nyt filmforlig til efteråret, skriver Berlingske.

Partiet vil lukke den såkaldte konsulentordning, hvor instruktører og konsulenter ved Det Danske Filminstitut sammen udvikler filmidéer. Fremover skal der være mere fokus på publikum og filmenes evne til at sælge billetter, mener DF’s kulturordfører Alex Ahrendtsen. Han nævner blandt andet film som 'Kartellet', 'Arven' og 'En Kongelige Affære', som når målet om at være ”folkelig”.

”Med den nuværende konsulentordning kan en instruktør for nemt komme til at forfølge sine egne fikse ideer og glemme publikum. Og det er godt at have et stort publikum, men ikke dermed sagt, at man skal lefle for publikum. Man kan også sige, at når en film sælger færre end 50.000 billetter eller får over 100 kr. i støtte pr. solgt billet, så begynder det at blive ikke-folkeligt,” siger Alex Ahrendtsen til Berlingske.

V og S: Dårlig idé

Både filmproducer Regner Grasten, der står bag en række biografhits som blandt andet filmen om Hvidsten Gruppen og 'Kærlighed ved første hik', Socialdemokraternes kulturordfører Troels Ravn og Venstres ditto Michael Aastrup Jensen er dog kritiske over for oplægget fra DF.

”Det er umuligt på forhånd at udpege folkelige film. Kunstneriske film kan vise sig at sælge billetter. Omvendt kan film, der på forhånd er tænkt som publikumsucceser, vise sig kun at sælge få billetter,” siger Aastrup Jensen til Berlingske.

Den statslige støtte til dansk film udgør godt 420 mio. kr. årligt - et beløb Filminstituttet gerne ser hævet som led i den nye aftale.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs