MediaWatch

Forsker: DR3-eksperiment hører til på universitetet

Når DR3 genopfører kendt fængselseksperiment i programmet ’Ond, ondere, ondest’, så er det uetisk og risikerer at mærke deltagerne på lang sigt, mener forsker fra KU.

Baggrunden for DR3-programmet ’Ond, ondere, ondest’ er det klassiske psykologiske eksperiment Stanford Prison Experiment, der udforsker konsekvenserne af at dele en gruppe forsøgspersoner op i fanger og fangevogtere.

Men det er ikke DR’s rolle at lege uetiske forskere, mener ph.d.-studerende på Københavns Universitet Jacob Ørmen i Politiken. Også selvom DR stoppede 'legen' tidligere end i det oprindelige eksperiment.

”For det første er DR jo ikke en forskningsinstitution med formålet eller kompetencen til at udføre videnskabelig forskning. For det andet er problemet, at de handlinger, som deltagerne foretager sig under eksperimentet, dokumenteres og sendes på tv. Ikke nok med at de medvirkende kan opleve psykisk og fysisk ubehag ved at medvirke, de kan også have svært ved at undslippe udsendelsen på længere sigt,” skriver han i et debatindlæg i Politiken.

Jelved: DR3 skal ikke værditestes

Nævn har ikke undersøgt DR i tre år

DR3-løfte lukker ikke munden på kritikere 

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs