MediaWatch

Nævn: Regionale TV 2-stationer solgte ikke sygehus-omtale

Region Midtjyllands sponsorat af programmer på TV/Midt-Vest og TV 2 Østjylland om et regionalt sygehusbyggeri udløser dog næse til førstnævnte fra Radio- og tv-nævnet.

Opdateret 8.10. kl. 16:00. TV 2 Østjylland og naboerne hos TV/Midtvest har ikke ladet Region Midtjylland købe sig til redaktionel omtale i en række programmer om bygningen af to nye regionale supersygehuse. Det afgør Radio- og tv-nævnet.

Nævnet har netop behandlet to sager om to programserier, der blev vist på TV Midtvest og TV 2 Østjylland tidligere på året.

Region Midtjylland har sponsoreret programmerne om de regionale supersygehuse med i alt 1,3 mio. kroner.

Nævnet tog, meget usædvanligt, sagerne op af egen drift, efter tidligere folketingsmedlem – og nuværende medlem af Region Midtjyllands forretningsudvalg – Jørgen Winther (V) i foråret beskyldte Regionsrådsformand Bent Hansen (S) for at føre valgkamp på tv for skatteborgernes penge.

Flere fagfolk vurderede herefter, at sponsoraterne var ulovlige, da der var tale om aktualitets- og nyhedsprogrammer, der på tv ikke må være sponsorerede.

TV/Midt-Vest trådte forkert

Selvom Radio- og tv-nævnet frikender begge stationer for at have givet køb på den redaktionelle uafhængighed i programrækken, har TV/Midt-Vest ifølge nævnet overtrådt to andre regler om reklame- og sponsering af tv-programmer, paragraf 27, stk. 1 og 31, stik. 1.

Den første for ufuldstændig varedeklaration - TV/Midt-Vest har undladt at angive over for seerne, hvem der har sponsoreret programmerne. Den anden for ikke at have afgrænset programmerne tilstrækkeligt fra nyheds- og aktualitetsfladen, så de fremstår som selvstændige programmer - og altså ikke som en del af nyhedsdækningen, hvor sponsorater ikke er tilladt.

Den komplicerede sag, der altså reelt er to forskellige sager, selvom programmerne omhandler samme emne, er blevet behandlet gennem fire måneder.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

I JP/Politikens Hus har aviserne afsluttet forhandlingerne om afskedigelser, og samtidig er opsigelser blevet annonceret på flere andre adresser i Mediedanmark. En længe ventet aftale med Netflix landede, og i Norge er en global podcasttrend, som DR følger tæt, blevet tydelig. Få overblikket her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs