Filmfolk kæmper på ny for at vise dokumentar om Sara Omar

Instruktøren og producenten valgte at kære forbuddet mod at offentliggøre en dokumentar om Sara Omar.
Sara Omar fik sit gennembrud med romanen "Dødevaskeren" fra 2017 og "Skyggedanseren" fra 2019. Begge romaner handler om at vokse op i et kvindeundertrykkende samfund. | Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Sara Omar fik sit gennembrud med romanen "Dødevaskeren" fra 2017 og "Skyggedanseren" fra 2019. Begge romaner handler om at vokse op i et kvindeundertrykkende samfund. | Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Ritzau

Den dårlige stemning er til at tage og føle på i Østre Landsret fredag, hvor en sag om et forbud mod offentliggørelse af en dokumentar om forfatteren Sara Omar er gået i gang.

Forfatteren og hendes føljeton af politibeskyttelse gør ikke holdt foran retslokalet i stueetagen, hvor instruktøren af dokumentaren, Manyar Parwani, står, og hvor dagens retsmøde foregår.

Hun lader det lange, sorte hår skjule sit ansigt, mens hun går op ad trapperne for i stedet at vente på første sal.

Stridens kerne handler om timevis af optagelser af Sara Omar i kølvandet på udgivelsen af hendes roman ”Dødevaskeren”, der udkom i 2017.

Optagelserne blev foretaget af Manyar Parwani med Omar Marzouk som producent.

Men parterne blev uenige, og Sara Omar anmodede i august 2021 Retten på Frederiksberg om et forbud mod, at de to filmfolk offentliggør dokumentarfilmen - eller dele af den - om hende.

Bølgerne gik højt i byretten i 2022.

Både Sara Omar og filminstruktør Manyar Parwani råbte i retten, skrev Politiken.

Dommeren måtte bede dem om at tie stille eller forlade retslokalet.

Sara Omar har under forløbet påstået, at Manyar Parwani udnyttede, at hun lider af posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD) og fik hende til at reagere voldsomt og irrationelt under optagelserne.

På den anden side står Manyar Parwani og Omar Marzouk og sår tvivl om Sara Omars troværdighed. De påstår, at hun har løjet om sin voldsomme opdragelse og fortid, hvilket dokumentaren ifølge deres forklaring beviser.

De fortsatte derfor deres arbejde med filmen i 2020 - uden Sara Omar.

Men byretten slog i februar fast, at de to mænd forbydes at offentliggøre eller viderebringe de optagelser af Sara Omar, mod at hun senest den 7. marts 2022 stillede en sikkerhed på 250.000 kroner.

De to mænd valgte at kære afgørelsen, og nu tages sagen op i landsretten, efter at filmfolkene kærede forbuddet.

Der træffes afgørelse i sagen 9. marts.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også