MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Medieområdet får ny minister, DR og TV 2 træffer forskellige beslutninger om korrespondenter i Kabul og ny, stor amerikansk streamingtjeneste melder sin ankomst. Læs med, når vi tager en tur omkring de vigtigste mediehistorier i ugens løb.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

En uge, hvor den nye situation i Afghanistan har været altoverskyggende i mediebilledet, er ved vejs ende.

Tager vi skyklapperne på og holder os til mediebranchen, har særligt én anden historie fyldt på skærm og i spalter de fleste dage, nemlig udskiftningen på den øverste politiske taburet på medie- og kulturområdet: Kulturministerposten.

Søndag sagde Joy Mogensen (S) efter godt to år i stillingen farvel og tak til politik i et opslag på Facebook. Begrundelsen lød, at hun er løbet tør for overskud efter tre livsændrende udfordringer, herunder håndteringen af coronakrisen i Kulturministeriet.

Hendes exit fik flere organisationer til at frygte en udskydelse af de længe ventede medieforhandlinger. Allerede mandag blev opgaven lagt i hænderne hos Ane Halsboe-Jørgensen (S), der i en mindre ministerrokade blev udpeget som ny kirke- og kulturminister. I portrættet her tegner partifæller, oppositionspolitikere og samarbejdspartnere deres billede af den nye minister - og nu forhenværende uddannelses- og forskningsminister - og hendes politiske dna.

I en debat under Kulturmødet på Mors lagde Ane Halsboe-Jørgensen vægt på især tre områder, hun ser som centrale under de forestående medieforhandlinger.

TV 2 og korrespondenter i Afghanistan

For DR og TV 2 har den dramatiske udvikling i Afghanistan givet anledning til overvejelser om beskyttelsen af deres korrespondenter i landet. Mens DR besluttede at trække Puk Damsgaard ud af landet i sidste weekend, vil TV 2 beholde korrespondent Simi Jan, så længe det er sikkerhedsmæssigt forsvarligt, og det er det foreløbig, sagde TV 2's udlandschefredaktør Jakob Vissing fredag.

Vi forlader Afghanistan, men bliver ved TV 2. Efter fyringen af TV 2's viceadm. direktør Flemming Rasmussen i sidste uge har adm. direktør Anne Engdal Stig Christensen overtaget styringen med den strategiske ledergruppe, som Flemming Rasmussen hidtil har stået for ledelsen af. Ledegruppen blev nedsat for to år siden for at styrke væksten på TV 2 Play - herunder at nå målet om 1,3 mio. abonnenter på streamingtjenesten inden 2025.

Apropos TV 2 Play landede der onsdag eftermiddag en nyhed om, at en ny stor, amerikansk streamingtjeneste fra mediekæmperne ViacomCBS og Comcast er på vej i markedet - også i Danmark. Tjenesten Skyshowtime vil udfase Paramount+ som selvstændig tjeneste i Danmark. Det er endnu uafklaret, hvad ændringen kommer til at betyde for TV 2, som for nyligt har indgået samarbejde med Paramount+. Aftalen indebærer, at abonnenter til TV 2 Play kan tilkøbe adgang til Paramount+.

Nichemedie klager over ministerium

Hos Discovery har der hidtil været et rimelig stringent fokus på reality- og faktaprogrammer, men nu vender selskabet ligesom flere andre broadcastere og streamingspillere næsen mere i retning af fiktion for at få del i "umættelig sult" hos seerne, siger programdirektør Pil Gundelach Brandstrup i et interview med MediaWatch.

Vi drøner videre til NB Medier, som mener, at DR og TV 2 blev tilgodeset i forbindelse med indkaldelsen til et pressemøde i Finansminiisteriet om en stor økonomisk aftale i juni. Chefredaktør på NB Medier Arne Ullum mener, forløbet er så kritisabelt, at han har klaget til Folketingets Ombudsmand om sagen.

Vi når også lige at runde Dansk Reklame Film, som indgår i den samlede Egmont-mediekoncern. Regnskabet for 2020 viste et overskud på 9,5 mio. kr., som skyldtes, at udgifterne til en straffesag om reklamesvindel blev mindre end ventet. Virksomheden forventer nulresultat i år og bedring i 2022.

Ugens tal

25.000. Så mange medlemmer er Zetland ifølge adm. direktør Tav Klitgaard lige ved at have i folden. I forbindelse med mediets regnskab for 2020 lød målsætningen, at antallet når op på 40.000 medlemmer inden udgangen af 2022.

Nyt på navnefronten

Den nyudnævnte kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen har valgt at tage sin særlige rådgiver David Tarp med fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

TV 2 har ansat Peter Graulund som fodboldekspert fra 1. september. Det sker ca. et år efter hans fyring fra TV 3 som følge af et tillidsbrud.

Yousee får ny direktør i form af Christian Morgan, strategichefen i Nuuday. Han tager over efter Jacob Mortensen, der stopper på posten efter tre år.

Den norske mediekoncern Schibsted ansætter svenske Erik Norberg i stillingen som adm. direktør for DBA, Bilbasen og Bilinfo i Danmark.

Altinget Sverige har ansat en kommerciel chef, Lars Grafström, som skal stå i spidsen for abonnements- og annonceafdelingen samt netværksgrenen som led i en oprustring af salgssiden.

Produktionsselskabet Drive ansætter Julie Bach som ny udviklingschef i faktaafdelingen. Hun kommer fra en stilling som udviklingsproducent i Nordisk Film TV.

Nordiske Medier har ansat Caspar Birk som ny redaktør i Aalborg. Caspar Birk kommer fra en stilling som journalist på regionalstationen TV 2 Nord.

Det læste vi i andre medier

Amazons indtog på podcastmarkedet sættes under lup i denne artikel på Bloomberg om techgigantens muligheder for og ambitioner om at slå klækkelig mønt på annoncer i podcasts. Med opkøbet af den populære podcast Smartless og podcastnetværket Wondery har Amazon ifølge Bloomberg signaleret en ambition om at blive et af de største navne inden for podcastannoncering.

Digiday har set nærmere på tendensen med, at flere og flere medieudgivere tyr til den direkte kontakt til abonnenter og læsere igennem nyhedsbreve per e-mail. Ifølge Digiday handler det for medierne om at finde en vej uden om algoritmerne på de sociale medier til at forstå læserne og få flere af dem til at lægge penge for at få mere.

Vi slutter med Taliban og det problem, bevægelsen udgør for sociale medie-platforme. Facebook og Youtube har valgt at udelukke Taliban fuldstændigt, mens Twitter stadig har en lem på klem. Spørgsmålet handler ifølge denne artikel fra Politiken om, hvorvidt Taliban ifølge USA er en terrorbevægelse eller ej.

Med ønsket om en god weekend

MediaWatch

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs