MediaWatch

DJ: Vores medlemmer har en rigtig vigtig opgave lige nu

Nedlukningen af Danmark betyder, at medierne den kommende tid skal balancere hensynet til den journalistiske opgave og hensynet til medarbejdere, siger formand for Dansk Journalistforbund. (Opdateret.)

Foto: Flemming Leitorp/DJ

Opdateret 12.3. kl. 06.40 med oplysning om, at torsdagens forhandlinger om en ny overenkomst for journalisterne i DJ er aflyst.

Nedlukningen af centrale dele af Danmark stiller nye arbejdsbetingelser op for medier og journalister. Sådan lyder den tidlige reaktion fra Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen, kort efter statsminister Mette Frederiksen (S) på et pressemøde onsdag aften oplyste, at myndighederne nu tager en række drastiske skridt for at bekæmpe spredning af covid-19. Blandt andet lukkes samtlige skoler og uddannelsesinsitutioner, og offentligt ansatte, som DJ har omkring 1100 medlemmer blandt, skal arbejde hjemmefra fra torsdag. 

"I forhold til vores journalistiske medlemmer har de en rigtig vigtig rolle i forhold til at oplyse befolkningen om, hvad der sker nu," siger Tine Johansen, der uddyber, at  regeringens restriktioner stiller medierne i en balancegang i forhold til at løse den udadgående publicistiske og public service-opgave, de har.

"Det er et kæmpe dilemma for vores journalistiske medlemmer, der har en rigtig vigtig opgave lige nu og meget udadgående roller, men samtidig skal de også tænke på egen og andres sikkerhed," siger Tine Johansen. 

"Jeg er sikker på, at mange mediechefer sidder med det samme hovedbrud lige nu. Der er meget brug for vores medlemmers funktioner, men der er også et ansvar for dem, som skal tages," siger Tine Johansen.

Rammer overenskomstforhandlinger

Journalistforbundet besluttede tirsdag selv at aflyse alle arrangementer og overvejer lige nu at bede medarbejderne i forbundet om at arbejde hjemmefra  fra torsdag. Den beslutning er dog ikke truffet endeligt endnu.

Samtidig rammer regeringens indgreb ind i de forhandlinger om journalisternes overenskomst, der nærmer sig en deadline i weekenden og skulle genoptages torsdag. Det møde er nu aflyst.

"Vi har efter planen et forhandlingsmøde i morgen (torsdag, red.), hvor vi skulle forhandle igennem," siger Tine Johansen,.

Bekymringen fra formanden går først og fremmest på de medlemmer af Journalsitforbundet, som er freelancere eller selvstændige, fortæller hun. DJ har de seneste dage fået henvendelser fra især freelancere og selvstændige, som oplever, at deres kunder trækker i håndbremsen på opgaver.

"Der er mange bekymringer lige nu, især hos den del af vores medlemmer, som er freelancere og selvstændige, og som  får aflyst opgaver. Den type henvendelser har vi fået mange af de seneste dage," siger Tine Johansen.

Frygter du, at deres situation vil blive værre nu?

"Ja."

MediaWatch arbejder på at få en kommentar til situationen fra de private mediers organisation Danske Medier.

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Radio Loud er snart no more, mens sportslisten skal genoplives, hvis det står til kulturministeren. Brancheorganisationer råbte vagt i gevær over nyt lovforslag om moms på rettigheder, en tv-status blev gjort op, og Frankfurt Bogmesse vendte tilbage i fysisk form. Alt det og meget mere i ugens overblik over slagets gang i mediebranchen

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs