MediaWatch

Vækstfonden vil låne trecifret millionbeløb til kreative virksomheder og producenter

Vækstfonden har indgået en aftale med en enorm EU-pengetank om at udbyde lån til cirka 80 små og mellemstore virksomheder, som beskæftiger sig med produktionen af bl.a. bøger, musik, film og tv-serier.

Rolf Kjærgaard er investeringsdirektør i Vækstfonden Foto: Vækstfonden

BRUXELLES

Vækstfonden og Den Europæiske Investeringsfond (EIF) har indgået en aftale, så små og mellemstore virksomheder, der producerer bøger, musik, film, tv-serier eller andre kreative produkter og services, får adgang til at søge 300 mio. kr. hos Vækstfonden.

Den danske, statslige fond har indgået en aftale med EIF - der i daglige tale kaldes Juncker-fonden - så Vækstfonden kan øge sit udlån af risikovillig kapital ud danske SMV'er, som arbejder inden for det kreative område.

"De kreative erhverv er i både dansk og europæisk sammenhæng interessante, fordi der er noget kulturbærende i dem. Det er en medvirkende årsag til, at man i EU-systemet har sagt, at man gerne vil have fokus på den type virksomheder," siger Rolf Kjærgaard, der er investeringsdirektør i Vækstfonden, til MediaWatch.

Han peger desuden på, at der i Danmark sker en rivende udvikling inden for det kreative område, hvor der sker rigtig meget inden for eksempelvis design, film og tv-serier.

I Danmark har der også været politisk fokus på at styrke de kreative erhverv. I oktober sidste år afleverede Vækstteam for Kreative Erhverv 21 anbefalinger til regeringen om, hvad man kan gøre, og én af anbefalingerne var netop at skaffe mere risikovillig kapital.

Producentforening vender tomlen op til vækst-anbefalinger

Højst 15 mio. kr.

Ifølge Rolf Kjærgaard har man valgt at bruge en bred definition af, hvad en kreativ virksomhed er, så uanset om man driver et forlag, producerer film eller laver computerspil, kan man søge.

Det, Vækstfonden tilbyder, er risikovillig kapital. Konkret kan man låne op til 15 mio. kr. penge af fonden, og pengene kan bruges til drift, finansiering og ejerskifter.

Hvis det går galt for virksomheden, står Vækstfonden desuden bagefter banken i køen, når kreditorerne skal have deres penge tilbage.

"Den finansiering, vi kommer med via vores lån, står efter bankens finansiering i kreditorhierarkiet. Så den er forbundet med en større risiko, og der hjælper det ganske betydeligt, når vi så kan dele risikoen med Den Europæiske Investeringsfond," siger Rolf Kjærgaard.

Rolf Kjærgaard oplever, at der er en stor efterspørgsel på den type risikovilig kapital blandt de kreative virksomheder.

"Det oplever vi generelt på tværs af brancher, og derfor har vi jo også en ganske stor udlånsaktivitet," fortæller han.

Alle kan ringe til Vækstfonden

Vækstfonden regner med, at cirka 80 små og mellemstore virksomheder vil få del i pengene, og i alt forventer den, at det vil skabe 750 mio. kr. i ny kapital til de kreative virksomheder, fordi udlånet ofte sker i samarbejde med private finansvirksomheder.

Hvis man gerne vil i betragtning til pengene, er det bare om at tage fat i Vækstfonden, fortæller Rolf Kjærgaard.

"Hvis man er interesseret, kan man ringe til Vækstfonden eller sende os en mail. Vores oplæg er, at alle virksomheder kan tage fat i os for at få en dialog om, hvad den rigtige finansiering er for dem," siger han.

Erhvervsminister Rasmus Jarlov glæder sig også over aftalen mellem den danske og den europæiske fond.

"De kreative erhverv spiller en vigtig rolle i dansk økonomi og beskæftigelse. Det er glædeligt, hvis Vækstfonden med den nye aftale kan forbedre finansieringsmulighederne for virksomheder i de kreative og kulturelle sektorer og derved bidrage til, at lovende danske virksomheder kan udvikle sig og fastholde den danske styrkeposition," siger han i en pressemeddelelse.

Aftalen er trådt i kraft, så virksomheder kan allerede søge pengene nu.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere