MediaWatch

Universiteter sender klage over forlag til Vestager

Sammenslutning af europæiske universiteter har rakt ud til EU's konkurrencekommissær for at få hende til at se på markedet for videnskabelige tidsskrifter.

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager. | Foto: Ritzau Scanpix/Mads Claus Rasmussen

European University Association (EUA), der er en sammenslutning af over 800 europæiske universiteter, har sendt en klage til EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, over en række forlag. Det skriver Videnskab.dk.

Klagen handler om de relativt få forlag, der sidder på markedet for videnskabelige udgivelser, og som universiteterne abonnerer på for at give bl.a. deres forskere adgang til ny viden – og som selvsamme forskere er leverandør af artikler til.

Videnskab.dk skriver, at klagen bl.a. går på, at de pågældende forlag hiver store overskud hjem baseret på offentlige midler, og at der mangler gennemsigtighed i prissætningen.

"Vi synes, at vi har ret god dokumentation for, at der er noget ravruskende galt. Vores våde drøm er, at Vestager tager den her sag op og får de store forlag til at rette ind, ligesom hun har gjort med giganter som Facebook og Google," siger Jesper Langergaard, direktør for Danske Universiteter, til Videnskab.dk.

Blandt de største forlag på markedet er ifølge mediet Springer Nature, Elsevier og Wiley-Blackwell.

Mere fra MediaWatch

Aller Media lukker magasinet Dossier

Dossier lukker og slukker efter seks år. Det skyldes ifølge chefredaktør økonomi og udfordringer med bl.a. stigende papirpriser. For mindre end et år siden lukkede Aller også Modemagasinet In efter 35 år.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs