MediaWatch

Saudi-Arabien: Journalist blev dræbt på konsulat

Den forsvundne journalist Jamal Khashoggi døde i forbindelse med en slåskamp, lyder det fra Saudi-Arabien.

Foto: Ritzau Scanpix/AFP/Ozan Kose

Saudi-Arabien bekræfter, at den forsvundne journalist Jamal Khashoggi blev dræbt på det saudiarabiske konsulat i Istanbul, Tyrkiet.

Det oplyser en offentlig anklager i Saudi-Arabien på den statsejede tv-station Ekhbaria TV natten til lørdag dansk tid.

Ifølge anklageren var det en slåskamp mellem Khashoggi og folk på konsulatet, der førte til journalistens død. 18 saudiarabiske statsborgere er indtil videre anholdt i sagen.

Vicechefen for efterretningstjenesten i Saudi-Arabien er blevet afskediget i forbindelse med sagen. Det samme er Saud al-Qahtani, der er blandt kronprins Mohammed bin Salmans øverste rådgivere.

Landets konge har beordret, at der nedsættes en komité med kronprinsen i spidsen, som skal omstrukturere landets efterretningstjeneste.

Få timer efter udmeldingen kalder Det Hvide Hus Khashoggis død for en "tragisk hændelse" og "anerkender" Saudi-Arabiens forklaring. Det oplyser pressetalskvinde i Det Hvide Hus Sarah Sanders natten til lørdag dansk tid.

"Vi er kede af at høre nyheden om Jamal Khashoggis død. Hans familie, forlovede og venner har vores dybeste medfølelse," siger hun.

"Vi vil fortsat følge den internationale efterforskning af denne tragiske hændelse."

USA's præsident, Donald Trump, kalder Saudi-Arabiens udmelding for "et godt første skridt, et stort skridt", skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge Reuters siger Trump, at "det, der skete med Khashoggi, var uacceptabelt", men at det ikke får konsekvenser for USA's salg af våben til Saudi-Arabien.

Mand tæt på saudiarabisk kronprins var på konsulat 

Præsidenten kalder Saudi-Arabiens forklaring for "troværdig" og siger, at han vil diskutere sagen med landets kronprins.

Den republikanske senator og en af Trumps nærmeste i Senatet Lindsey Graham udtalte mandag, at det kunne blive "ødelæggende" for alliancen mellem USA og Saudi-Arabien, hvis det viste sig, at Saudi-Arabien har dræbt den prominente journalist.

I et opslag på Twitter skriver han natten til lørdag dansk tid, at han har svært ved at tro på Saudi-Arabiens forklaring om Jamal Khashoggis død.

"Det er svært at finde den seneste "forklaring" troværdig," skriver han.

FN's generalsekretær, António Guterres, udtaler, at han er "dybt bekymret" over at høre, at Jamal Khashoggi er død.

"Generalsekretæren understreger behovet for en hurtig, grundig og åben efterforskning af omstændighederne bag Jamal Khashoggis død, og at gerningsmændene bliver stillet til ansvar," siger han.

Forsvandt d. 2. oktober

Den 60-årige saudiarabiske journalist og kritiker af styret i Saudi-Arabien Jamal Khashoggi forsvandt, efter han 2. oktober gik ind på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

Journalisten flygtede fra Saudi-Arabien til USA i 2017 og levede frem til sin forsvinden i eksil i USA. Men i forbindelse med et forestående bryllup var Khashoggi mødt op på konsulatet for at ordne nogle papirer.

Hans forlovede blev udenfor og ventede i 11 timer, men Khashoggi kom aldrig ud igen. Anonyme tyrkiske embedsmænd har siden da hævdet, at Khashoggi blev dræbt og parteret under sit besøg på konsulatet.

Saudi-Arabien har tidligere afvist, at Khashoggi døde på konsulatet. I stedet har forklaringen været, at han forlod stedet igen kort efter sit besøg.

Mandag fik tyrkiske efterforskere adgang til konsulatet i Istanbul. Ifølge dem var konsulatet blevet rengjort og væggene malet på ny, før efterforskerne blev lukket ind.

Alligevel lykkedes det politiet at sikre "mange spor" fra stedet, oplyste to anonyme embedsmænd torsdag. Blandt andet tydede efterforskningen på, at Jamal Khashoggi var blevet dræbt og parteret på konsulatet.

I forbindelse med efterforskningen har politiet i Tyrkiet undersøgt, hvilke biler der forlod konsulatet den 2. oktober. Herefter er det lykkedes at spore bilernes ruter og stop undervejs.

Ud fra disse informationer mener politiet, at Khashoggis drabsmænd kan have efterladt dele af hans lig i skoven Belgrad og i byen Yalova cirka 90 kilometer syd for Istanbul.

Liget er stadig ikke fundet.

Tyrkiske anklagere afhører 15 ansatte på saudisk konsulat 

Tyrkisk politi leder efter journalists lig uden for Istanbul 

USA anmoder Tyrkiet om lydoptagelser af drab i konsulat 

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs