MediaWatch

Trump har talt med saudiske topfolk om savnet journalist

USA tilbyder at sende FBI-agenter til Tyrkiet for at undersøge, hvad der er sket med saudiarabisk journalist.

Ritzau Scanpix/AP/Jacquelyn Martin
Foto: Ritzau Scanpix/AP/Jacquelyn Martin

USA's præsident, Donald Trump, har været i kontakt med saudiarabere "på det højeste niveau". Det er sket i forbindelse med sagen om en journalist, der er forsvundet i Tyrkiet.

Det vides ikke, præcis hvem Trump har talt med fra kongeriget, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Dog skulle flere i regeringen, herunder udenrigsminister Mike Pompeo, have talt med Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman. De har bedt om yderligere oplysninger i sagen.

Den saudiarabiske journalist Jamal Khashoggi, der har været kritisk over for sit hjemlands regime, forsvandt i sidste uge.

Han er sidst blevet set gå ind på det saudiarabiske konsulat i den tyrkiske storby Istanbul, hvor han skulle hente nogle dokumenter til sit forestående bryllup. Han er ikke set siden, og tyrkiske kilder påstår, at Khashoggi er blevet dræbt.

"Det er en slem situation," siger Trump.

Præsidenten vil gerne invitere Khashoggis forlovede på besøg i Det Hvide Hus. Samtidig melder den amerikanske regering sig klar til at sende efterforskere til det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

I et radiointerview tidligere onsdag udtalte den amerikanske vicepræsident, Mike Pence, at FBI-agenter kunne bistå med en eventuel undersøgelse. "Hvis Saudi-Arabien ønsker det".

"USA står klar til at hjælpe på alle tænkelige måder," sagde han.

Jamal Khashoggi, der har været i eksil i USA siden 2017, befandt sig i Istanbul sammen med sin tyrkiske kæreste og besøgte konsulatet 2. oktober.

Hans forsvinden fik onsdag flere menneskerettighedsorganisationer til at kræve, at den amerikanske regering gik ind i sagen - både fordi Khashoggi søgte tilflugt i USA, og fordi Saudi-Arabien er en nær allieret af Washington.

Saudi-Arabien afviser at have noget med sagen at gøre, men har hidtil nægtet at udlevere videoovervågning, der kan bevise, at Khashoggi forlod konsulatet igen.

Nye optagelser øger mystikken om saudisk journalists forsvinden

Avis: Konsulat fjernede optagelser efter muligt journalistdrab

Tyrkiet undersøger konsulat i Istanbul for at finde forsvunden journalist

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere