MediaWatch

To medier får kritik af Pressenævnet

En forkert brug af ordet "frifundet" og en omtale af en verserende retssag, der gik for vidt, udløser kritik fra Pressenævnet til to medier.

Screenshot fra Pressenævnets hjemmeside
Foto: Screenshot fra Pressenævnets hjemmeside

To klager over henholdsvis Fredericia Avisen og Computerworld har fået medhold i Pressenævnet. Begge har nu fået en kritik af nævnet og er blevet pålagt at bringe kendelsen på deres respektive platforme. Det skriver Pressenævnet på sin hjemmeside.

Kritikken af Fredericia Avisen går på, at avisen har omtalt et civilt injuriesøgsmål forkert.

Avisen bragte i januar artiklen "Byrådspolitikere frifundet i sag om injurier", men det har medført en klage over betegnelsen "frifundet", fordi der var tale om, at retten havde afvist at behandle injuriesagen på grund af mangler i stævningen. Der var altså ikke afsagt en dom.

"Ordet ”frifindelse” blev fejlagtigt anvendt flere gange. Som følge af de gentagne fejl gav artiklen et forkert indtryk af, at de tre byrådspolitikere, der før kommunalvalget i 2017 blev stævnet for injurier af en borger i Fredericia, var blevet frifundet af Retten i Kolding. Fredericia Avisens gengivelse af rettens kendelse er ikke korrekt, hvorfor Pressenævnet udtaler kritik," skriver Pressenævnet i sin kendelse.

Computerworld har modtaget kritik for at så tvivl om en forklaring, en af de tiltalte afgav i Atea-sagen, som mediet har dækket.

I januar bragte Computerworld en artikel i dækningen, der havde underrubrikken: "Under en afhøring i efteråret påstod tidligere Ateaboss, at middage i stil med Michelin-middagene fra Atea-sagen var helt almindeligt med en række offentlige kunder. Det viser aktindsigter nu ikke er tilfældet."

Det udløste en klage fra den tiltalte, som Pressenævnet giver medhold i.

"Pressenævnet finder, at udsagnet ”Det viser aktindsigter nu ikke er tilfældet” i artiklens underrubrik i sammenhængen fremstår som en faktuel oplysning, der er egnet til at så tvivl om [Klager]s forklaring i retten," skriver nævnet i sin kendelse og fortsætter:

"Nævnet har derfor udtalt kritik af Computerworld, idet Computerworld ved underrubrikkens formulering har overskredet grænserne for, hvad et medie må tilkendegive ved omtale af verserende straffesager, da udsagnet kan drage tvivl om troværdigheden af [Klager]s forklaring for retten og dermed hans skyld."

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere