MediaWatch

Mand fra Danmark dømt efter fake news-lov i Malaysia

En yemenit med fast bopæl i Danmark skal en måned i fængsel for at overtræde ny lov om fake news i Malaysia.

Foto: /Ritzau Scanpix/AP/Vincent Thian

En 46-årig mand af yemenitisk afstamning med fast bopæl i Danmark er blevet dømt for at overtræde en ny lov i Malaysia om falske nyheder - fake news. Det skriver Reuters.

Ritzau kan ikke få dommen bekræftet af Udenrigsministeriet, men man oplyser, at en udenlandsk statsborger med bopæl i Danmark er blevet tilbageholdt i Malaysia. Den danske ambassade i Malaysias hovedstad, Kuala Lumpur, yder konsulær bistand til manden, oplyser Udenrigsministeriet.

Den 46-årige har ifølge Reuters erklæret sig skyldig og fået en bødestraf på 15.000 kroner. Han har dog valgt at gå en måned i fængsel, da han ikke kan betale bøden.

"Jeg er enig i, at jeg lavede en fejl. Jeg undskylder meget til alle i Malaysia - ikke kun til det malaysiske politi," sagde manden i retten ifølge Reuters.

Det lokale malaysiske netmedie Malaysiakini skriver, at manden blev dømt ti dages fængsel og en bøde på 15.000 kroner. Ifølge mediet sagde manden også i retten, at han kun havde opholdt sig ti dage i Malaysia og ikke kendte den nye lov om fake news.

Han blev dømt for at sprede falsk information i forbindelse med drabet på en palæstinensisk underviser den 21. april i Kuala Lumpur.

Den 46-årige er den første overhovedet, der bliver dømt under den nye lov, der blev vedtaget i begyndelsen af april.  Loven forbyder produktionen af falske eller vildledende nyheder. Hvis det alligevel sker, kan man blive straffet med op til seks års fængsel.

Manden er ifølge South China Morning Post arbejdsløs og kom til Malaysia fra Danmark for tre uger siden på et turistvisum.

Han skal have lagt en video op på nettet, hvor han påstår at have været sammen med underviseren, da han blev dræbt. I videoen siger han, at han foretog "adskillige opkald" til politiet, som trods det først ankom 50 minutter efter hændelsen. Politiet afviser beskyldningerne og siger, at man kom efter blot 10 minutter.

Den danske ambassade i Kuala Lumpur vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men bekræfter, at man har ydet konsulær bistand.

"Hvis en dansker eller en med fast ophold i Danmark bliver tilbageholdt og ønsker bistand, så følger vi naturligvis op på sagen og tager kontakt til de lokale myndigheder. Vi sørger for at holde familiemedlemmer og venner i Danmark, som engagerer sig i sagen, orienteret om, hvordan det skrider frem," siger Jesper Vahr, der er dansk ambassadør i Malaysia.

Loven mod falske nyheder har fået kritik af blandt andet flere medier for at være for vag i sine formuleringer. Kritikere mener, at den er indført for at begrænse ytringsfriheden i landet.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Opsigelse i Ekstra Bladets ledelse, Podimo henter trecifret millionbeløb og Zentropa-chef frygter "international leverpostej" i dansk fiktiion er nogle af de vinde, der har blæst og formet det danske medielandskab i denne uge. Få dit overblik her.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs