MediaWatch

Lykketoft: Massive DR-neskæringer kommer på farligt tidspunkt

Det er vigtigere end nogensinde at bevare uafhængige nationale tv- og radiokanaler, og derfor må regeringens planer om at beskære DR og sælge TV 2 ikke blive realiseret, skriver Mogens Lykketoft i debatindlæg.

Foto: Ritzau Scanpix/Cicilie Andersen

Regeringen og Dansk Folkepartis aftale om at beskære 20 pct. af DR's budget over fem år og ambitionen om sælge TV 2 kommer på et historisk farligt tidspunkt. Det skriver Mogens Lykketoft, forhenværende formand for Folketinget og tidl. socialdemokratisk minister, i et debatindlæg på Altinget.

Mogens Lykketoft mener, at mediefladen i dag "domineres af yderliggående nationalistiske og stærkt højredrejede synspunkter og af et væld af manipulation og løgnehistorier", hvor han bruger den seneste uges afsløringer af Cambridge Analyticas misbrug af Facebooks data som et eksempel. Derfor er det ifølge Mogens Lykketoft "vigtigere end nogensinde" at fastholde ressourcerne hos de uafhængige nationale tv- og radiokanaler.

"Vi har ganske særligt brug for Danmarks Radio til at holde liv i også de smalle, dybdeborende programmer, der kan give også den skrevne presse input til at blive stærkere i veldokumenteret analyse, kritik af magtmisbrug og opgør med krænkelser af det enkelte menneskes rettigheder. Både Danmarks Radio og TV 2 har en uhyre central rolle i at sikre ægte public service, og Folketinget har en demokratisk forpligtelse til at sikre, at denne rolle fortsat kan varetages med fuld styrke. Det har vi på tværs af partierne, uanset om vi er tilfredse med den dækning, vi hver især får på kanalerne," skriver Mogens Lykketoft, som dog er tilhænger af planen om at opkræve licensen over skatten.

Kulturminister Mette Bock (LA) præsenterer efter påske regeringens medieudspil, hvor beskæringerne af DR ventes uddybet, ligesom salget af TV 2 også vil indgå. Den nye medieaftale skal træde i kraft 1. januar 2019.

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Jysk Fynske vendte under- til overskud, mediebranchens længst siddende topchef trækker sig tilbage, og en tv-status konstaterede, at TV 2 var kvartalets helt store vinder. Alt det og meget mere om ugen, der er gået, i Mediedanmark.

Danskeres data sendt fra DR til Facebook

DR lægger sig fladt ned og vil ændre praksis, efter afdækning af, at "X Factor" og "Alle mod 1"-apps har sendt brugernes data sendes videre til teknologiselskabet.

Danske Forlag skal have ny formand

I forbindelse med at Gyldendals adm. direktør, Stig Andersen, trækker sig tilbage, efterlader han også en tom stol i den danske forlæggerforening.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere