MediaWatch

Stjæler 50 millioner profiler på Facebook for at hjælpe Trump

Facebook er ramt af det hidtil største datatyveri. Delstatsmyndighed har indledt en efterforskning af sagen.

/ritzau/AP/Jeff Chiu
Foto: /ritzau/AP/Jeff Chiu

Facebook oplyser, at det har suspenderet kontoen for dataselskabet Cambridge Analytica.

Selskabet arbejdede i 2016 for Donald Trumps valgkamp i USA og slap afsted med at hugge personlige profiler hos 50 millioner brugere hos Facebook.

Det skete uden kontohavernes tilladelse, afslører New York Times og britiske The Observer. Oplysningerne blev regulært stjålet.

Det er det hidtil største tyveri af data fra Facebook. Formålet var ifølge aviserne at forudsige og påvirke, hvor amerikanske vælgere ville sætte deres kryds ved præsidentvalget i november 2016.

Cambridge Analytica blev finansielt understøttet med nogle af de 15 milliarder dollar, som den stenrige finansmand Robert Mercer råder over. Han er en af de største republikanske donorer.

Ifølge Observer blev Cambridge Analytica på det tidspunkt ledet af Steve Bannon, som var Trumps nærmeste rådgiver i Det Hvide Hus, inden han blev fyret sidste sommer.

En whistleblower og tidligere medarbejder i Cambridge Analytica, Christopher Wylie, fortæller, at formålet ikke var til at tage fejl af.

"Vi udnyttede Facebook til at høste millioner af folks profiler. Og vi byggede modeller til at udnytte, hvad vi vidste om dem og så gå efter deres indre dæmoner."

"Det var det grundlag, som hele selskabet var bygget op på," siger han.

Topanklageren i delstaten Massachusetts, Maura Healey, oplyser ifølge nyhedsbureauet Reuters, at hendes kontor har indledt en efterforskning på baggrund af de to avisers afsløring.

De 50 millioner konti, der er blevet stjålet, svarer til hver tredje amerikaner, der er aktiv på Facebook.

Observer skriver, at de mange profiler blev opsnappet af en app, der hedder thisisyourdigitallife. Den var også i stand til at hugge oplysninger fra brugernes venner.

/ritzau/AFP

Forsiden lige nu

Briefing: Ugen i mediebranchen

Jysk Fynske vendte under- til overskud, mediebranchens længst siddende topchef trækker sig tilbage, og en tv-status konstaterede, at TV 2 var kvartalets helt store vinder. Alt det og meget mere om ugen, der er gået, i Mediedanmark.

Danskeres data sendt fra DR til Facebook

DR lægger sig fladt ned og vil ændre praksis, efter afdækning af, at "X Factor" og "Alle mod 1"-apps har sendt brugernes data sendes videre til teknologiselskabet.

Danske Forlag skal have ny formand

I forbindelse med at Gyldendals adm. direktør, Stig Andersen, trækker sig tilbage, efterlader han også en tom stol i den danske forlæggerforening.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere