MediaWatch

Fra "tilbageslag" til "tiltrængt": Sådan tager avisledere imod DR-beskæring

Politiken skriver i avisens leder, at det er vanskeligt at forestille sig, at besparelserne i DR ikke bliver et "betydeligt tilbageslag" for den folkelige oplysning af danskerne. Berlingske og Jyllands-Posten tager dog på lederplads mere positivt imod DR-aftalen.

Christian Jensen, chefredaktør på Politiken.

Fredag meldte regeringen og Dansk Folkeparti ud, at DR skal spare 20 pct. henover de næste fem år. Selve beskæringen af DR modtages på lederplads positivt af Jyllands-Posten og Berlingske, mens Politikens leder, der er underskrevet af chefredaktør Christian Jensen, kritiserer tiltaget i hårde vendinger.

Politiken mener, at det er "useriøst at forlange så massive besparelser uden samtidig at angive retning for, hvordan de kan realiseres."

"Helt grotesk bliver det, når finansministeren (Kristian Jensen fra Venstre, red.) uden at blinke fastslår, at DR skam fortsat skal producere drama, børne-tv, nyheds-, kultur- og historieformidling i international klasse," lyder det videre i Politikens leder.

Et tilbageslag

Avisen understreger, at Danmark heldigvis har en lang række private medier, som leverer god og uafhængig journalistisk, men at det er vanskeligt at forestille sig, at det ikke bliver et "betydeligt tilbageslag" for den folkelige oplysning.

Meget mere positivt modtages gårsdagens udmelding fra regeringen og Dansk Folkeparti i Jyllands-Postens leder. Her fremføres det, at DR i de senere år - som en "forslugen kæmpebaby" - har brugt kræfterne på at vokse sig "endnu større med mærkelige kanaler og overflødige tjenester."

"Man må håbe, at det møde med virkeligheden, som DR nu skal igennem, ikke kun bruges til at sabotere den nye plan, men også på selvkritisk at gå til den magtfuldkommenhed og arrogance, der alt for længe har hærget DR," lyder det i JP's leder, som kalder beskæringen "tiltrængt."

"Beskæringen af DR er også en beskæring af statens medier. Det er i sig selv glædeligt og lige så tiltrængt som et opgør med mastodontens selvfedme," skriver JP i sin leder.

Afskaffelse af licensen

I Berlingskes leder understreges, at der "bestemt ikke" er tale om en "gigantisk rundbarbering" med henvisning til, at DR får reduceret sit budget med fire pct. årligt over de kommende fem år.

Mere kritisk er avisens leder dog, når det kommer til det forhold, at licensen afskaffes mod, at DR i fremtiden får opkrævet sine indtægter via skatten.

"De negative konsekvenser er alvorlige. Armslængde-princippet svækkes betydeligt, når licensen forsvinder. I for­vejen var DR's ledelse under politisk pres, når DR sendte drama og andre produktioner med klar forherligelse af venstrefløj og kultur­radikale personligheder," lyder det i Berlingskes leder.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere