MediaWatch

EU-Parlament vil have grundig undersøgelse af journalistdrab

Debat om drab på journalist viser, at Europas øjne er rettet mod Malta, siger næstformand i EU-Kommissionen.

Foto: /ritzau/AP/Virginia Mayo/

Drabet på den maltesiske journalist og blogger Daphne Caruana Galizia skal undersøges til bunds, og det skal foregå ordentligt. Ordene synes at give ekko, da EU-Parlamentet debatterer pressefrihed på Malta under en samling i Strasbourg. Debatten er programsat, efter at en kraftig bilbombe tog livet af den kritiske journalist 16. oktober.

Det er ikke første gang, at en journalist bliver forfulgt, påpeger Esteban Gonzáles Pons, der er næstformand i EU-Parlamentets store borgerlige EPP-gruppe.

"Men Malta er lige i hjertet af Den Europæiske Union. Drabet kaster en skygge over os. Vi kan ikke længere være stolte, før vi har opklaret dette. Derfor har vi bedt kommissionen om at garantere, at der er en uafhængig undersøgelse. Vi vil sikre, at de skyldige kommer i fængsel," siger han.

Der er sjældent helt stille i plenarsalen, når EU-Parlamentet samles i Frankrig. Men tidligere tirsdag blev der ikke sagt en lyd, da forsamlingen holdt et minuts stilhed til ære for den maltesiske journalist. Også hendes familie var til stede.

Her påpegede EU-Parlamentets formand, Antonio Tajani, at det vil være på sin plads med en international undersøgelse af drabet.

"Jeg mener, at Europol skal være involveret som led i en international undersøgelse, hvor alle politistyrker kan arbejde sammen om at bringe retfærdighed over de rette," sagde han ifølge nyhedsbureauet AFP.

Gennem længere tid har Galizia afsløret sager om formodet korruption, som ofte involverede politikere fra den lille østat i Middelhavet. EU-Kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, der deltog i debatten erklærer sig enig i, at der er brug for en uafhængig undersøgelse for at komme til bunds i sagen.

"Malteserne skal vise Europa og hele verden, at deres retssystem virker, og at det er sundt. Dagens debat viser, at Europas øjne er rettet mod Malta," siger kommissæren.

Parlamentsformand Tajani meddelte tidligere, at presserummet i parlamentets bygning i Strasbourg vil blive opkaldt efter den maltesiske journalist.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Nyt nordisk indhold forsvinder fra HBO Max som led i omlægning

HBO Max dropper produktion af originalt indhold i de nordiske og centraleuropæiske lande, herunder Danmark, kort efter selskabet endelig fik sat gang i produktionerne. Det er en del af en større øvelse igangsat af ejerkoncernen Warner Bros. Discovery og medfører også, at den nye danske serie Kamikaze forsvinder.

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs