MediaWatch

Årets youtuber har 242.000 følgere

19-årige Alexander Husum blev lørdag aften årets youtuber til prisuddelingen Guldtuben. Youtubere er en vigtig del af de unges medieforbrug som et supplement til og erstatning for flow-tv, lyder det fra digital rådgiver.

De yngste liker, klikker og swiper sig igennem de sociale medier og finder personer, de følger i tykt og tyndt.

De er fremtidens mediestjerner, og lørdag blev de hyldet til prisuddelingen Guldtuben i Royal Arena.

Aftenens store vinder blev 19-årige Alexander Husum fra Randers, der blandt sine tre vundne priser kan prale med titlen årets youtuber.

Han får prisen for talrige videoer, som han lægger ud på YouTube til sine 242.000 abonnenter. De følger blandt andet med, når Alexander Husum "pranker" - altså laver sjov med - folk.

Det er indhold, som taler til de yngste mediebrugere, fortæller Signe Gren, der er digital rådgiver i Astrid Haug Bureau.

"Youtuberne forstår at tale ind i de unges livsverden og tage emner op, som de unge kan identificere sig med og er optaget af."

"Og så ser unge det i høj grad også for at blive underholdt af pranks og challenges (udfordringer, red.) eller få tips og gode råd om for eksempel makeup gennem tutorials (instruktionsvideoer, red.)," siger hun.

Ifølge Signe Gren er youtubernes målgruppe særligt de unge på under 20 år.

De ser YouTube-videoer for at blive underholdt og for at få et indblik i liv, som de kan relatere til. Det er indhold af unge til unge.

"Youtubere fylder meget i de unges medieforbrug som et supplement til og erstatning for flow-tv. De unge subscriber (abonnerer, red.) på youtubernes kanaler og får notifikationer, når der er nyt på deres kanaler," forklarer hun.

Signe Gren mener, at man lige så godt kan vænne sig til de nye mediestjerner, for youtubere bliver der kun flere af.

"Jeg tror helt bestemt, det vokser sig større. Der kommer hele tiden nye youtubere til, der henvender sig til forskellige målgrupper, så der både er noget for piger i 2. klasse og drenge i 9. klasse."

"Og de største danske youtubere udvider deres marked ved at lave indhold på engelsk."

For de mest succesfulde på sociale medier som YouTube, Facebook, Snapchat og Instagram - de såkaldte influencers - kan det ligefrem blive en levevej, forklarer Signe Gren.

"Der er en karrierevej for youtuberne, hvis virksomheder finder dem interessante at samarbejde med."

"Når Astrid Olsen for eksempel laver makeup-tutorials i samarbejde med Max Factor, så booster det formentlig også salget af netop de produkter, hun anvender," siger hun.

Youtube-netværk gav underskud for andet år i træk

TV3 betræder jomfruelig jord med live-programmer

MTG lægger tv-kanal til kåring af årets Youtuber

Forsiden lige nu

Netflix vil låne flere penge til nyt indhold

Netflix vil investere tocifret milliardbeløb i nyt indhold. Det kræver flere penge på kontoen, som selskabet varsler skal hentes via yderligere lån. Gælden er næsten fordoblet på et år.

Relaterede

mediawatch 14 day trial

Seneste nyt

Mediejob

Se flere

Se flere