MediaWatch

Truslen mod journalistik kommer fra Silicon Valley

Mediekommentator Lasse Jensen tager til genmæle mod Stig Ørskovs kritik af DR tidligere på ugen. Truslerne mod dansk journalistik kommer ikke fra de statsejede medier, mener han.

Foto: Bjarne Bergius Hermansen/DR

Der er stadig to år til, at et nyt medieforlig skal forhandles på plads. Ikke desto mindre kører diskussionen om DR's position og konkurrence på det danske mediemarked i bedste velgående og har efterhånden gjort det i en del måneder.

I et debatindlæg i dagens Information kommer mediejournalist og -kommentator Lasse Jensen med modsvar til et interview med Stig Kirk Ørskov, adm. direktør i JP/Politikens Hus og formand i Danske Medier, bragt på MediaWatch i mandags. Lasse Jensen kalder bl.a. Stig Ørskovs udfald mod DR for "vred" og "ubønhørlig".

I mandagens artikel spørger Stig Ørskov åbent: "Hvorfor hylder så mange danske journalister og redaktører, at staten kontrollerer og dominerer det danske mediemarked, hvis vi er enige om, at journalistikken bør være fri og uafhængig af politiske interesser, og at dens fornemmeste opgave er er kontrollere staten og samfundets magthavere?"

Det er bl.a. den kommentar, som har fået Lasse Jensen til at sætte sig ved tastaturet og tage til genmæle.

"Præmissen for Ørskovs spørgsmål er alvorlig. Den må logisk være, at journalisterne på TV 2, DR, TV 2-regionerne og Radio24syv er en flok ukritiske dikkende lammehaler i forhold til deres politiske ejere," skriver han.

Det dementerer Lasse Jensen dog i de følgende sætninger. Han mener, at de nævnte medier har bevist, at de i modsætning til de privatejede medier er forpligtet til at være uafhængige af udefrakommende interesser, og at intet tyder på, at journalisterne på "statsmedierne" er mindre kritiske end på de private.

Generelt stiller han sig kritisk over for, hvorvidt DR overhovedet udgør den store trussel mod de privatejede medier, som bl.a. Danske Medier og Stig Ørskov argumenterer for. Lasse Jensen fremhæver i stedet den digitaliserede brugeradfærd og kæmper som Google, Facebook og Netflix som en fælles trussel mod alle publicistiske medier, uanset ejerforhold.

Han efterspørger derfor i stedet, at Stig Ørskov og DR begynder at tale sammen frem for at kaste med skyts fra hver sin skyttegrav, for der er nok trusler imod journalistikken. De kommer bare ikke DR og staten, "men fra Silicon Valley", skriver Lasse Jensen.

Mere fra MediaWatch

Rørbye Rønn afliver spekulation om store biograffilm på DRTV

Maria Rørbye Rønn glæder sig over, at politikerne letter på detailstyringen af public service-stationen og giver DR en større fleksibilitet til at kunne omstille sig digitalt. Men hun afviser, det vil ændre i konkurrencesituationen i forhold til private medier.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs