MediaWatch

Musikere klager til EU over YouTube

Over 1000 musikere har skrevet under på en fælles klage over Youtube, som er sendt til EU-Kommssionen.

Foto: PR/Google

Abba, Sting og Coldplay er blandt flere end 1000 bands og kunstnere, der sammen har klaget til EU-Kommissionen over YouTube og en række andre onlinetjenester, hvor der kan lyttes til musik.

Kunstnerne mener, at tjenesterne fratager dem vigtig indkomst ved at gøre musik gratis tilgængeligt.

I et brev, som nyhedsbureauet dpa har set, beder kunstnerne kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, om at "handle nu". De ønsker et sæt mere retfærdige spilleregler for kunstnere og rettighedshavere.

Musikindustrien er først for nylig begyndt at øge omsætningen. Det er blandt andet sket på grund af streamingtjenester på nettet. Tjenesterne er finansieret gennem reklamer og abonnementer.

Men musikerne mener, at YouTubes model, hvor brugere gratis kan uploade og tilgå musik, bringer industriens fremtid i fare. YouTube er ejet af Google og har over en milliard brugere.

Ifølge musikerne er problemet med YouTube, at modellen "underminerer rettighederne og indtægterne for dem, der skaber, investerer og ejer musik", samtidig med at den "skævvrider markedet", står der i brevet til EU.

Brevet, der er dateret 29. juni, er det seneste i en række klager fra musikindustrien over YouTube.

Store navne, eksempelvis Taylor Swift og U2, har sendt et lignende brev til Kongressen i USA.

YouTube argumenterer omvendt for, at omkring tre milliarder dollar i reklameindtægter er kommet musikindustrien til gode.

EU-Kommissionen har bekræftet, at den har modtaget brevet. En talsperson siger, at kommissionen allerede er i gang med at undersøge, hvordan ophavsrettigheder bedre kan sikres online.

/ritzau/dpa

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Flere historier om mediekoncerners sparerunder, Disneys søsætning af første nordiske produktion og opkøbet af it-medie har alle været med til at præge nyhedshimlen over Mediedanmark i denne uge. Få overblikket her.

Politiken-ledelse nedbringer antallet af fyringer

Fire af de varslede fyringer er nu erstattet med frivillige fratrædelser. Medarbejderne har ”en stærk forventning” om, at de videre forhandlinger vil føre til, at antallet af fyringer ender på nul.

Jyllands-Posten indleder forhandlinger om frivillige fratrædelser

Medarbejderne er vendt tilbage til arbejdet, fordi de oplevelser, at ledelsen nu åbner for reelle forhandlinger om vilkårene for afskedigelser af seks redaktionelle medarbejdere. Der er indledt individuelle forhandlinger om frivillige fratrædelser, bekræfter ansv. chefredaktør Jacob Nybroe.

Poul Madsen trækker sig fra Den Uafhængige

Små tre måneder efter at være tiltrådt som arbejdende bestyrelsesformand og medejer af Den Uafhængige er Poul Madsen stoppet i begge roller. Han fortsætter dog som mediets ”gode ven”.

Jysk Fynske-ledelse genovervejer alle udviklingsprojekter

Mediekoncernens omkostninger stiger med tocifret millionbeløb i 2023, mens indholdssalget er udfordret af inflation og stramme budgetter. Derfor skal alle udviklingsprojekter genevalueres – herunder lokalsatsningen med 24 digitale betalingsmedier, som adm. direktør ikke kan love at holde hånden under.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs