MediaWatch

Politi ransager Google i Paris i sag om mulig milliardsnyd

Som en del af en undersøgelse af skattesvig og pengehvidvaskning har politiet ransaget Googles Paris-kontor.

Foto: Jacques Brinon/AP/Polfoto

Franske politibetjente, efterforskere og 25 it-specialister ransagede tidligt tirsdag morgen internetgiganten Googles kontor i Paris.

Razziaen er en del af en undersøgelse af mulig skatteunddragelse og hvidvaskning af penge. Det oplyser den franske anklager ifølge nyhedsbureauet Reuters.

"Undersøgelsen har til formål at kontrollere, om Google Ireland Ltd har en fast base i Frankrig," oplyser anklageren og uddyber:

"Hvis det er tilfældet, og hvis selskabet ikke har indberettet skat af de aktiviteter, der udføres i Frankrig, så har det fejlet i at overholde sine skattemæssige forpligtelser, herunder selskabsskat og moms."

Googles europæiske forretninger har hovedsæde i Dublin i Irland, som har nogle af de laveste satser for selskabsskat i Europa.

De franske myndigheder mener ifølge en unavngiven kilde tæt på sagen, at Google skylder 1,6 milliarder euro - svarende til knap 12 milliarder kroner - i skat til den franske statskasse. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Flytter indtægter

Google er et af de multinationale selskaber, der er kommet under hård beskydning i Europa for at betale ekstremt lave skatter ved at flytte sine indtægter på tværs af landegrænser i et ofte komplekst net af finansielle ordninger.

Især har Google været under pres de senere år på grund af sin praksis med at kanalisere størstedelen af sit overskud fra europæiske kunder gennem Irland og videre til Bermuda, hvor der ikke skal betales skat af overskuddet.

I januar indgik Google, der har sit hovedkvarter i den amerikanske delstat Californien, en aftale med Storbritannien om at betale 130 millioner pund - svarende til knap 1,3 milliarder kroner - tilbage i skat til briterne.

En talsmand fra internetgiganten oplyser til nyhedsbureauet Reuters, at Google har handlet i fuld overensstemmelse med fransk lovgivning, og at selskabet samarbejder med de franske myndigheder.

"Vi samarbejder med myndighederne for at besvare deres spørgsmål," skriver Al Verney, talsmand for Google i Europa, i en e-mail til Reuters.

Undersøgelsen af Googles aktiviteter i Frankrig blev iværksat i juni sidste år.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Salg af Chapter, sparerunde hos Sjællandske, nyt fra magasinbranchen samt forhandlinger i produktionsbranchen er blandt de større sager, der rullede ind i ugens løb i Mediedanmark. Få et overblik med denne uges briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs