MediaWatch

Mediers adblocker-tjek er på kant med EU-regler

Ifølge et EU-direktiv skal medierne spørge brugerne om lov, før de tjekker, om læseren har software installeret på deres computer, der blokerer for annoncer.

Foto: Skærmdump jp.dk

Når medierne beder læserne om at slå deres adblocker fra, risikerer de at bryde loven, skriver fagbladet Journalisten.

For at værne om annonceindtægterne er mange netmedier automatisk begyndt at tjekke, om brugerne har adblocker installeret, og opfordrer dem til at slå den fra eller whiteliste det pågældende site, hvis de vil læse videre.

Men ifølge et svar fra Europa-Kommissionen, som Journalisten har spurgt, må medierne ikke automatisk tjekke, om en bruger har software installeret, der sorterer annoncerne på sitet fra på skærmen. Kun hvis brugeren har givet samtykke til det forinden.

”Hvis detektion af adblockers (rent teknisk) medfører, at man lagrer eller tilgår information på brugernes terminaludstyr (computere, smartphones), så kræver det oplyst samtykke fra brugeren, forud for at websites påbegynder en sådan detektion,” skriver Nathalie Vandystadt, der er talsmand med ansvar for det digitale indre marked på Europa-Kommissionens vegne i svaret til Journalisten.

I de private mediers organisationen, Danske Medier, er digital chef Allan Sørensen bekendt med problemstillingen, men kalder juraen for uafklaret i spørgsmålet. Han peger på, at der f.eks. gælder den undtagelse, at man gerne må tjekke, hvis det er en nødvendig funktion for at få et site til at fungere.

Danske Medier vil nu skrive ud til medlemmerne og orientere dem om sagen. Foreningen vil samtidig opfordre medlemmerne til at overveje at bede om "ok" fra brugerne - på samme måde, som websites i dag beder om samtykke til cookies.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs