MediaWatch

Vestager åbner ny front i krigen mod Google

EU anklager igen den amerikanske gigant for at misbruge sin dominerende position på markedet.

Foto: Thierry Monasse/AP/POLFOTO/arkiv

Margrethe Vestager, EU's konkurrencekommissær, åbner en ny sag mod Google for konkurrenceforvridende aktiviteter med det mobile styresystem Android.

EU anklager Google for at misbruge sin dominerende position på markedet til at tvinge telefonproducenter til at forudinstallere Googles egne apps, hvis de skal have lov til at bruge Android-systemet på deres mobile enheder.

"Vi mener, at Googles opførsel forhindrer forbrugere i at få adgang til et bredt udvalg af mobile apps og tjenester," siger Margrethe Vestager.

Margrethe Vestagers konkurrencekontor har i et år undersøgt, om Google giver telefonmagerne håndjern på med hensyn til udvalget af apps. Specifikt drejer det sig om Googles søgeapp, browseren Chrome og Googles egen appbutik, Play.

"Vores foreløbige syn er, at Google har misbrugt sin dominerende position på disse tre områder," siger Margrethe Vestager.

Google mener ikke, at det er tilfældet.

"Vi tager bekymringerne alvorligt, men vi mener også, at vores forretningsmodel holder producenternes omkostninger nede og øger deres valgmuligheder, mens forbrugerne får hidtil uset kontrol over deres mobile enheder," skriver Google i et svar onsdag.

EU's bekymringer går også på, at Google har forhindret telefonproducenterne i at bruge modificerede versioner af Android-systemet, og at Google har betalt producenter for at kun installere Googles søgeapp og ingen af konkurrenternes.

I forvejen har EU en officiel sag kørende mod Google for at misbruge sin markedsposition inden for internetsøgning til at favorisere egne resultater, og der kører også undersøgelser af Google på andre områder.

Google har nu i første omgang 12 uger til at svare på EU-Kommissionens anklager.

EU kan i yderste konsekvens ramme Google med en bøde på op mod 10 pct. af omsætningen - for sidste år ville det svare til en bod på næsten 50 mia. kr.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs