MediaWatch

Google accepterer skattesmæk på over en milliard

Efter lang tids kritik indgår Google aftale om britisk skat. Men søgegiganten er sluppet billigt, lyder det.

Foto: Søren Sielemann/Polfoto/Arkiv

Google har indgået en aftale med de britiske myndigheder om at betale 130 mio. pund eller knap 1,3 mia. kr. i restskat.

Samtidig er selskabet indstillet på fremover at betale en højere skat end hidtil, skriver Financial Times.

Den amerikanske internetgigant er de seneste år blevet beskyldt for at unddrage sig beskatning gennem en masse regnskabsmæssige krumspring.

Googles annonceindtægter i Danmark ryger til udlandet 

For eksempel ved at kanalisere størstedelen af sit overskud fra Europa til Bermuda, hvor selskabet ikke betaler skat.

I 2013 måtte Google stille op til en høring i det britiske parlament, efter at nyhedsbureauet Reuters havde afsløret, at selskabet havde ansat i hundredvis af sælgere i Storbritannien til trods for Googles påstand om, at det ikke havde salgsaktiviteter i landet.

Ifølge Googles egne oplysninger mente de britiske skattemyndigheder, at selskabet har betalt for lidt i skat siden 2005.

For at få lukket sagen har Google derfor indvilget i betale de 130 mio. pund.

"Måden multinationale selskaber beskattes på har været debatteret i mange år, og som en konsekvens ændrer det internationale skattesystem sig. Denne aftale afspejler dette skifte," skriver Google i en udtalelse.

"Et usselt beløb"

Det britiske finansministerium ser aftalen "som den første vigtige sejr i den kampagne, som regeringen har ført for at sikre, at virksomheder betaler deres rimelige andel af skat af overskud fra Storbritannien".

Men Google er sluppet for billigt ifølge Prems Sikka, professor i regnskab og revision ved Essex University. Aftalen minder mest af alt om en "vennetjeneste".

"Det er et usselt beløb, og vi har behov for flere oplysninger," siger han.

En skatteekspert, der blandt andet har rådgivet Labours nye leder, Jeremy Corbyn, om økonomisk politik, ryster også på hovedet.

Danske medier kan spare millioner på udenlandsk selskabsskat 

Aftalen er en "katastrofe", lyder det fra Richard Murphy.

Med den omsætning og indtjening, Google har, "skulle de have betalt 200 mio. pund om året", siger han.

Fra 2005 og frem til 2013 havde Google en omsætning i Storbritannien på 17 mia. pund, og selskabets britiske hovedafdeling indberettede i perioden en skattebetaling på 52 mio. pund.

/ritzau/Reuters

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Udsigt til et smalt medieforlig, en ny fiktionsstrategi fra DR, friske tal fra Jysk Fynske Medier og Information, et vaklende flertal for kulturmoms, Heartbeats mister sin direktør, og en statslig styrelse beskyldes for ulovlig deling af artikler. Få et overblik over Mediedanmark med ugens briefing.

Overblik: Sådan er medieaftalerne landet siden 2000

Hvert andet medieforlig siden 2000 har – i grove træk – haft bred politisk opbakning, mens den anden halvdel af forligene er indgået med smalt flertal. Her får du overblik over, hvordan de seneste årtiers forlig er landet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs