MediaWatch

Retssag afslører Googles hemmelige milliardoverskud

Under en retssag i USA er hemmelige tal for, hvor meget Google har tjent på Android-systemet kommet frem.

Foto: Marcio Jose Sanchez/AP/POLFOTO/arkiv

Under en retssag mellem it-giganterne Google og Oracle er hidtil hemmeligholdte tal for, hvor meget Google har tjent på sit styresystem til smartphones, Android, kommet frem. Det skriver Bloomberg News.

Meget mod Googles vilje har Oracles advokater offentliggjort informationen, som de er kommet i besiddelse af under retssagen. Google er ellers meget stille, når det handler om, hvor selskabets milliardoverskud kommer fra.

Ifølge Bloomberg fortalte Oracles advokat i retten, at Google, siden Android kom på markedet, har omsat for 31 milliarder dollar og tjent 22 milliarder dollar, 150 milliarder kroner, på det kendte styresystem. 

Indtægterne fra Android kommer fra reklamer, som Google kan vise på smartphones med styresystemet, samt Googles del af omsætningen fra Google Play, hvor brugere kan købe applikationer til deres telefon.

"Se på den helt ekstraordinære grad over profitabilitet, der er her," sagde advokaten Anette Hurst ifølge Bloomberg under retssagen.

Kræver milliard-erstatning

Sagen handler om, at Oracle mener, at Google har brugt Oracles Java-software under udviklingen af Android uden at betale for det. Oracle kræver mere end en milliard dollar i erstatning.

Google købte Android i 2005 for angiveligt 50 millioner dollar. Efter at have videreudviklet systemet blev det lanceret i 2008.

Ifølge Statistika havde Android i 2009 3,9 procent af markedet for styresystemer til smartphones, mens Apple, der lancerede iPhonen i 2007, sad på 14,4 procent. På det tidspunkt var markedet meget fragmenteret.

Siden da har Android og Apples styresystem erobret mere eller mindre hele markedet, omend Android er voldsomt dominerende.

Ifølge analysehuset IDC var Android-styresystemet på 82,8 procent af alle solgte smartphones i andet kvartal 2015, mens Apples iOS var på 13,9 procent.

/ritzau/

Mere fra MediaWatch

CNN varsler afskedigelser

En fyringsrunde, der vil finde sted denne uge, er blevet annonceret til medarbejderne i CNN. Ifølge CNN Business bliver den omfattende.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs