Den korte avis må bøde for copy-paste af artikler

Dansk Journalistforbund har indgået forlig med netavisen Den korte avis, som den tidligere Venstre-minister Karen Jespersen og politisk kommentator Ralf Pittelkow står bag, og som i flere tilfælde har kopieret andre mediers artikler.

Godt et år efter lanceringen af netavisen Den korte avis må den tidligere minister for Venstre, Karen Jespersen, og hendes mand, Ralf Pittelkow, der før Den korte avis var tilknyttet Jyllands-Posten som politisk kommentator, punge ud for at have copy-pastet artikler fra andre medier.

"Vi kan bekræfte, at der er indgået forlig om ophavsretskrænkelser af medlemmer af Dansk Journalistforbund," siger kommunikationskonsulent i DJ, Troels Johannesen, til Politiken.dk.

Hvor stort et beløb Den korte avis skal betale, og hvor mange artikler ophavsretskrænkelserne gælder, vil DJ ikke uddybe. DJ's fagblad Journalisten skrev for et par måneder siden om seks artikler på Denkorteavis.dk, der var neglet direkte fra bl.a. de tre store morgenaviser, Berlingske, JP og Politiken samt DR.

Siden har Dansk Journalistforbund efterlyst andre eksempler blandt medlemmerne på, at netavisen har været ude med kopimaskinen. Om det gav henvendelser, der har fået sagen til at vokse, er uvist. Sagen er dog langt fra enestående - ifølge Troels Johannesen indkræver forbundet i alt omkring 500.000 kr. til medlemmerne i lignende sager årligt.

Trængt økonomi

Denkorteavis.dk blev søsat af Karen Jespersen og Ralf Pittelkow i begyndelsen af 2012 som alternativ til den etablerede presse. Avisen har ikke offentliggjort regnskab, men lagde for nylig ikke skjul på, at økonomien halter. I en henvendelse til læserne, hvor indehaverne søgte råd til at forbedre økonomien, skrev de bl.a.:

"Hvis vi skal gøre status over avisens første tid, må det blive: Mange læsere, få penge. Vores annonceindtægter er beskedne. Dels tager det tid at oparbejde annoncører. Dels kan vi ikke tage særlig høje priser for vores annoncer."

"Kendsgerningen er imidlertid, at avisen i opstartperioden har givet et underskud, som vi selv har dækket. Nu går det i den rigtige retning. Men hvis vi skal udnytte avisens potentiale, er der ganske klart behov for yderligere økonomiske midler."

Avisen har tidligere bekræftet over for MediaWatch, at man vil se på muligheden for at få mediestøtte, når den nye støtteordning træder i kraft næste år. Men inden da skal der altså falde betaling for de artikler, avisen trak på uden tilladelse. 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også