MediaWatch

Bureauer: Apps ingen medie-redningskrans

Mediabureauer tror, at mediernes 2011-forelskelse i apps vil køle af i nær fremtid.

“Apps blev sidste års social media,” lyder konklusionen fra Peter Loell, OMD, når han gør status på den digitale hype, som udgiverne dyrkede i 2011.

Dermed mener OMD-direktøren, at mediebranchen i år har kastet sin forelskelse på apps - ligesom branchen overøsede Social Media med sin kærlighed i 2010, Twitter i 2009 og web-tv i 2008.

“Mange af mediernes lanceringer af apps blev i 2011 mest af alt brugt som godt stof til pressemeddelelser, der kaster mange spaltemillimeter af sig, men sjældent mange brugere,” siger Peter Loell, der er en hyppig kritiker af mediemarkedets digitale ageren.

“Hele det økonomiske underlag for at presse apps ud til mediebrugerne bliver undermineret af, at DR og TV 2 sender strømme af gratis apps ud, som i høj grad dominerer markedet, ikke mindst i kraft af den markedsføringsindsats de ligger for dagen.”

”Forretningen for de store aviskoncerner er endt som mini-annoncer i apps eller sponsorater af samme,” siger Peter Loell, der samtidig noterer, at mediehusene sælger apps til annoncørerne på forventet efterbevilling, som sjældent indfries.

Når det gælder de betalte applikationer, hvor medier søger at få direkte indtægt fra brugerne for sit indhold, tegner det til, at flere mediehuse ikke ser forankringen i app store som en bæredygtig forretning.

”Ligesom de forrige år mærker vi, at kærligheden er ved at kølnes, og man leder igen efter nye måder at skabe indtægtsstrømme på,” siger Peter Loell.

Tynd redningskrans
Digital Director Paw Saxgren, Mindshare, er delvis på linje med Peter Loells analyse af, at apps har været meget hype i 2011 - mindre reel mediebusiness.

“Medierne fik igen sat næsen for højt op efter en redningskrans med ringe flydeevne, og medierne havde urealistiske forventninger til, hvad brugerne er villige til at betale for,” siger han.

Ned i maskinrummet
Det er som om, at medieledelser står oppe i masten og spejder efter en løsning langt ude i horisonten, i stedet for at stå i maskinrummet for at løse de akutte problemer med de virkemidler, der er rådighed nu, lyder det fra Mindshares digitale chef.

“Det er svært at få øje på en forretning for medierne baseret på betaling for apps, for hovedparten er gratis. Måske er der en lille forretning i betalte apps, hvor en app måske kan indbringe 10-50.000 kr. Om det giver mening i forhold til produktionsomkostningerne, er en anden sag, og det kan jeg ikke vurdere,” siger Paw Saxgren.

”Ser vi på indtægter fra annoncer på apps, så bliver kontakterne jo ikke mere værd af at været levereret i en app fremfor på mobilt www. Det er jo de samme brugere og det samme indhold. Omvendt, så må man antage at publishers omkostninger stiger i takt med antal platforme, de udkommer på,” siger han.

Moderate forventninger
Paw Saxgreen påpeger videre, at allerede ved årsskiftet 2010/11 var der mere end 300.000 apps i Apples App Store - en fordobling i forhold til 2009 . Medier og annoncørerne bør være moderate i sine forventninger til, hvor mange der vil downloade en specifik app, påpeger han.

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs