MediaWatch

Knudsen: Bjerager manipulerer

Berlingske Media kommer ikke til at tjene penge på at eje 60 pct. af Radio 24syv, og det er manipulation, når Ritzaus bestyrelsesformand, Erik Bjerager, påstår det modsatte, mener Berlingskes koncernchef, Lisbeth Knudsen. "Ritzaus bestyrelsesformand, Erik Bjerager, som udfører et kæmpestort arbejde for Ritzau, har desværre for en gang skyld ladet lysten til politisk manipulation og dyrkning af konspirationsteorier løbe helt af med fornuften i udtalelser her på Mediawatch," siger Lisbeth Knudsen. 

Berlingske Media kommer ikke til at tjene penge på at eje 60 pct. af Radio 24syv, og det er manipulation, når Ritzaus bestyrelsesformand, Erik Bjerager, påstår det modsatte, mener Berlingskes koncernchef, Lisbeth Knudsen.

"Ritzaus bestyrelsesformand, Erik Bjerager, som udfører et kæmpestort arbejde for Ritzau, har desværre for en gang skyld ladet lysten til politisk manipulation og dyrkning af konspirationsteorier løbe helt af med fornuften i udtalelser her på Mediawatch," siger Lisbeth Knudsen. 

Hun henviser til, at Erik Bjerager i et interview fredag i forbindelse med Ritzau-bestyrelsens kuldsejlede forsøg på at bevare Berlingske Media i ejer- og kundekredsen sagde:

"Berlingske har tilsyneladende hele tiden haft til hensigt at lave et konkurrerende nyhedsbureau, og det kommer de blandt andet til at kunne lave i kraft af den redaktionelle og økonomiske muskel, Berlingske har fået med Radio 24syv, som har brug for et nyhedsbureau. Nu vil Berlingske bruge public service-kroner på at etablere en konkurrent til Ritzau. Det, synes jeg, er både er beklageligt og skadeligt for det nationale nyhedssamarbejde." 

Fuld gennemsigtighed
Men den udlægning vil Lisbeth Knudsen ikke have siddende på sig.

"For det første bliver Radio 24syv ikke nogen redaktionel og økonomisk muskel for Berlingske Media. Det er en public service-opgave, som vi ikke kommer til at tjene penge på. For det andet kan enhver, der har kigget i udbudsbetingelserne for radioen meget nemt forvisse sig om, at der er og skal være adskilt økonomi mellem radioen og dens ejere. For det tredje er hver en krone til radioen underlagt offentligt tilsyn og fuld gennemsigtighed. Derfor kan licenskroner naturligvis ikke anvendes til at opbygge et nyhedsbureau. Det er simpelthen rent vrøvl," siger Lisbeth Knudsen og tilføjer: 

"For det fjerde kan jeg garantere for, at Radio 24syv ikke kommer til at betale en eneste krone mere for eventuelle nyhedsbureauleverancer fra Berlingske Media eller den samarbejdspartner, vi måtte vælge, end det tilbud, som Ritzau selv har givet til Radio 24syv. Det findes heldigvis sort på hvidt."

Ifølge udbudsbetingelserne for Radio 24syv (§ 28, stk. 2, nr. 1, red.) skal radioens samarbejde med sin ejerkreds i form af Berlingske Media og Peoples Press ske på "markedsvilkår". Begrebet "markedsvilkår" sigter umiddelbart til, at de ydelser, Radio 24syv køber af eksempelvis Berlingske, ikke må være dyrere, end hvad eventuelle konkurrenter tager for dem. Det skulle så vidt vides ikke hindre, at nyhedsbureauer som Ritzau og Newspaq underbydes af et eventuelt Berlingske-ejet nyhedsbureau.

Politisk manipulation
Erik Bjeragers udtalelser bliver således taget ilde op af Lisbeth Knudsen.

"Jeg betragter Erik Bjeragers udtalelser her som et underlødigt forsøg på politisk manipulation. Ærgerligt, for jeg har stor respekt for det arbejde, som han har udført for Ritzau," lyder det med henvisning til, at Ritzau-konflikten også har en politisk dimension. 

Ritzau-samarbejdet ses nemlig af flere aktører som et led i en solidarisk omfordeling af mediestøtten, der gavner de største dagblade mest, hvilket de råder bod på ved at betale hovedparten af regningen for Ritzau.

Berlingske Medias Ritzau-aftale ophører ved årets udgang, men koncernen fortsætter med at abonnere på Ritzau Finans og forskelligt servicestof som børssider og tv-stof samt andre ydelser uden for den generelle nyhedstjeneste, ifølge Lisbeth Knudsen. Koncernen vil nu overveje om nyhedsleverancerne fra Ritzau skal erstattes i samarbejde med andre medier, andre nyhedsbureauer eller ved et Berlingske-ejet nyhedsbureau.

Skilsmissen mellem Berlingske Media og Ritzau kommer kort før, en eventuel ny regering skal forholde sig til reformer af mediestøtten, som Dyremose-udvalget er klar med et udspil til 1. oktober.

Erik Bjerager ønsker ikke at kommentere Lisbeth Knudsens seneste udtalelser.

- TBH 

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs