MediaWatch

Apple-kritik for EU-Kommissionen

Visse mediers bøn om at politikerne skal hjælpe med at tøjle Apple og selskabets krav til dem, er blevet hørt af en belgisk EU-parlamentariker.

Nu skal EU-Kommissionen svare på, om det er i tråd med EU's regler, at Apple kræver af avis- og magasinudgivere, at deres løssalgsprodukter og abonnementer skal sælges via Apples Itunes.

Spørgsmålet er stillet af en belgisk EU-parlamentariker, fremgår det af bloggen forum4editors.com. Parlamentarikeren vil også vide, om det kan ses som misbrug af en dominerende markedsposition.

Apples krav til medierne er en reaktion på, at de er begyndt at sælge Ipad-udgaver af eksempelvis magasiner via en gratis app gennem den såkaldte 'in-app feature', således at Apple ikke får den andel på 30 pct. af salgsindtægterne, som selskabet eller har sikret sig.

Men det smuthul vil nye Apple-stramninger af reglerne tilsyneladende sætte en stopper for. Dermed står udgiverne også til at miste retten til kundeoplysningerne, som er afgørende for at sikre gensalg, annoncer og mediernes viden om deres brugere.

Jura-professorer har dog tidligere over for Mediawatch vurderet, at Apples markedsposition vanskeligt kan vurderes at være dominerende, da der er andre udbydere af både apps og tablets end Apple.

Den europæiske avisudgiver organisation (ENPA) har også udtalt sig kritisk om Apples planer samt at Apple får kontrol over kundeoplysningerne, ifølge bbc.co.uk. Apple har ikke svaret på dette, men selskabet har tidligere givet udtryk for, at det ikke ønsker at stoppe abonnementssalg via udgivernes egne websites. Nye regler betyder dog, at medie-apps skal indeholde en mulighed for køb via Itunes, og da køb på denne måde er det nemmeste, vil forbrugerne foretrække det, ifølge kritikere, skriver bbc.co.uk.

- TBH
 

Mere fra MediaWatch

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs