MediaWatch

Ekstra Bladet sparker til æblet

Ekstra Bladet truer Apple med EU i sin klage over Apples afvisning af Ekstra Bladets Ipad-avis, Ebladet.

Apple misbruger sin dominerende position på apps-markedet og forringer Ekstra Bladets konkurrencevilkår i forhold til bl.a. engelske The Sun og tyske Bild.

Sådan lyder det bl.a. i den klage, Ekstra Bladet har sendt til Apple, EU, den internationale avisorganisation WAN og Danske Dagblades Forening (DDF). Klagen kommer i kølvandet på Apples afvisning af Ekstra Bladets 'Ebladet' som Ipad-applikation på grund af Side 9-pigen.

"Vi mener, at der er tale om forskelsbehandling, eftersom Apple tillader andre aviser i App Store med lignende indhold," skriver Ekstra Bladet i klagen med henvisning til, at Apple har godkendt Ipad-apps for engelske The Sun uden at studse over deres 'Page 3 girl' og tyske Bild, der tilsvarende har 'Bild-Girl'.

"Apple er den eneste forhandler af programmer til Iphone og Ipad og dermed vil Europa-Kommissionen højst sandsynligt finde, at Apple har en dominerende stilling på dette marked. En dominerende virksomhed må ikke misbruge sin stilling ved at nægte at give adgang til en væsentlig facilitet eller diskriminerer sine kunder," skriver Ekstra Bladet, der ikke lægger skjul på, at Apple kan risikere ballade med  EU.

"Med Kommissionens nylige fokus på teknologi-markedet, er det vores vurdering, at Kommissionen vil være interesseret i Apples adfærd på markedet for distribution af applikationer til Iphones og Ipads. Apple vil efter en granskning ikke kun være nødt til at stoppe den ulovlige adfærd, men kan også risikere sanktioner," lyder det i klagen.

Ekstra Bladet søgte i oktober om godkendelse af Ipad-app til Ebladet, der er en én-til-én version af papiravisen Ekstra Bladet, men fik i sidste uge afslag.

Ekstra Bladet har tidligere fået afslag på en Iphone-app - også på grund af Side 9-pigen - men her valgte Ekstra Bladet at fjerne indholdet i en version 2 af app'en, der så siden er blevet godkendt.

Samme træk har Ekstra Bladet imidlertid ikke tænkt sig med den nuværende Ipad-app, der i modsætning til Iphone app'en er én-til-én version af papiravisen.

Ekstra Bladet skyder endvidere søndag en "humoristisk kampagne" mod Apple i gang, siger chefredaktør Poul Madsen.

Læs også: Apple truer ytringsfriheden

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Seneste nyt

Se flere jobs