MediaWatch

Søgeords-annoncer kan ikke stå alene

Søgeords-annoncering vinder over onlinemediernes bannerannoncer i krisetider pga. deres effekt, siger ekspert. I Dansk Annoncørforening mener dir. Otto B. Christiansen, at der er plads til begge dele.

Søgeords-annoncering vinder over onlinemediernes bannerannoncer i krisetider pga. deres effekt, siger ekspert. I Dansk Annoncørforening mener dir. Otto B. Christiansen, at der er plads til begge dele.

Søgemaskiner versus onlinemedier. I Berlingske Tidende hævder søgemaskine-eksperten Mikkel deMib Svendsen, at annoncørerne vil foretrække at bruge Googles søgeord, når der er økonomisk lavkonjunktur. Google overvejer en prisstruktur, der kun giver Google betaling per visning af annoncen, hvis folk køber varen, mens bannerannoncer på fx onlinemedier takserer annoncerne per visning.

Men at online-medier skulle tabe krigen om annoncekronerne, vil Otto B. Christiansen ikke skrive under på. Han er på linie med direktør i FDIM, Jon Lund, der ligeledes mener at markedet har plads til begge modeller for online-annoncering.

"Jeg tror der er plads til begge dele, det er ikke en ny tanke, at annoncøren betaler efter hvor meget omsætningen er på som følge af annoncen, det har eksisteret i årevis," siger Otto B. Christiansen og tilføjer:

"Der hvor vi som annoncører bliver bange, er hvis Google sidder for hårdt på markedet. Hvis ikke der sker noget på Yahoo-siden går det som med søgemaskinen Altavista der faldt død om. Det betyder, at Google får monopol på annoncerne og kan sætte priserne som de vil. Og når der er monopoler, går priserne kun en vej, og det er op."

Kan den trussel være et argument i sig selv for at annoncørerne vælger bannerannoncerne til?

"Man skal ikke holde liv i noget, der ellers ville være dødt, men hvis søgeordene bliver for dyre, vil annoncørerne i højere grad ty til bannere."

Ser du Googles strategi som et forsøg på at blive et monopol, der kan hæve priserne?

"Det er der ingen tvivl om. Har man en dominerende stilling, kan man sætte priserne som man vil. Det handler også om branding, uden det lavede McDonalds bare burgere, Nike var bare en sko og Google en søgemaskine."

Men Otto B. Christiansen vedgår, at søgeordsannoncering kan være et aktiv for marketingsafdelingerne, når virksomhedernes indtjening falder. Det rammer traditionelt set marketingsbudgetterne først, hvilket gør søgeordenes effekt tiltrækkende.

"Med søgeord får man garanti for effekt, annoncøren betaler kun for de folk, der køber noget, derfor kan marketingsafdelingen bedre legitimere at bruge 100 kr. på det, hvis de får 1000 kr. ind igen. Så bliver man båret i guldstol rundt i organisationen, og det er der mange marketingschefer der godt kan lide," siger Otto B. Christiansen og tilføjer, at den strategi ikke kan stå alene på online.


Google sidder på i alt 20 pct. af det samlede danske online-annoncemarked på godt 2,5 mia. kr. ifølge en opgørelse foretaget af IT-avisen ComOn, skriver Berlingske Tidende.

Mere fra MediaWatch

Læs også

Seneste nyt

MediaWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs