En del af Watch Medier

MediaWatchtirsdag7. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Digital
  • TV
  • Radio
  • Aviser
  • Magasiner
  • Forlag
  • Politik
  • Debat
  • Navne
07.04.2022kl. 10.16

Hvem har ansvaret for influenceres megafoner?

Sociale medier har et stort og ofte overset medansvar for influenceres megafoner. Der er behov for et etisk influencernævn, der kan udvikle principper for influencerindhold, rettet mod både influencere, samarbejdspartnere og platforme til at vurdere sager om kontroversielt indhold, reklamer og betingelser for deres arbejde. Det skriver Camilla Mehlsen, forfatter og digital rådgiver, i ugens medieklumme.
Foto: PRIVATFOTO
Foto: PRIVATFOTO
Af Camilla Mehlsen, rådgiver i Mehlsen Media og forfatter.

MEDIEKLUMMEN |

Da den amerikanske rapper Kanye West ytrede sig chikanerende og truende over for blandt andre sin ekskone Kim Kardashian og hendes nye kæreste på Instagram, valgte platformen at slette dele af indholdet på hans profil og slukke for hans megafon i 24 timer i marts 2022. Kanye West reagerede på Instagrams sanktion ved at slette alle sine billeder på sin profil med over 15 mio. følgere.

Den midlertidige bandlysning er et eksempel på, at en platform som Instagram tager et redaktionelt ansvar for det indhold, der bryder med platformens fællesskabsregler, såvel som for profiler. Hvis Kanye West fortsat udviser chikanerende adfærd, kan profilen meget vel blive blokeret igen eller endda blive lukket, skulle han gå langt over stregen for, hvad der er tilladt på platformen.

Om Medieklummen

  • I MediaWatch Medieklumme kommer skiftende profiler med deres indspark til centrale temaer, aktuelle problemstillinger og brudflader i medielandskabet fra hver deres hjørne af branchen.
  • Camilla Mehlsen er denne uges klummeskribent.
  • Camilla Mehlsen er forfatter, rådgiver og foredragsholder inden for digital adfærd, uddannelse og digitale kompetencer i Mehlsen Media. Hun er desuden tilknyttet Børns Vilkår som digital medieekspert.
  • Hun har gennem flere år skrevet om digital kommunikation og læring samt influenceres betydning i medielandskabet og er medlem af Medienævnet samt Djøf’s TechDK Kommission. Hun har tidligere arbejdet som kommunikationschef, forlagschef, redaktør og journalist og er bl.a. medforfatter til bøgerne ”Hvordan bliver vi digitalt dannede?” og ”Teknologiens testpiloter”.
  • Camilla Mehlsen var sidste år journalistisk lektor ved SDU, hvor hun i projektet ”Influencere - de nye unge mediehuse” undersøgte influencernes voksende betydning for unges nyhedsvaner og for mediebranchen.

  • Dele af denne uges medieklumme bygger på kapitlet ’Influencere og superspredere’ i bogen ’Sandhedsministeriet’ af Camilla Mehlsen & Vincent Hendricks, Informations Forlag 2021.

    Influencere og andre store profiler er ‘opmærksomhedsmagneter’, der tiltrækker likes, følgere og engagement. De største influencere opererer som en slags mediehuse, der gennem egne kanaler har kontakt med store dele af befolkningsgrupper og dermed kan konkurrere med tv-stationer, radiokanaler og aviser om såvel brugernes opmærksomhed som virksomhedernes annoncekroner.

    Skal have større ansvar

    Regeringens udspil til en ny medieaftale lægger op til at tildele influencere et større ansvar for det indhold, de publicerer. Regeringen vil blandt andet nedsætte et udvalg, der skal undersøge, om der er behov for at pålægge influencere og bloggere ”et redaktørlignende ansvar”. Medieudspillet handler overordnet om mere demokratisk kontrol af techgiganterne, og et af initiativerne er, at medieansvaret skal tilpasses en digital tid.

    Men i medieudspillets afsnit om influencere træder techgiganterne i baggrunden.

    Det er bestemt tiltrængt at se nærmere på influenceres individuelle ansvar for indhold og også undersøge, om retningslinjerne skal skærpes. Men hvis vi for alvor vil tage fat på de etiske problemer og ikke mindst beskytte børn og unge online, må vi opfatte influencere som en del af et større marked og en platformsøkonomi, hvor influencerne er underlagt platformenes redaktionelle valg.

    Det kan forekomme som en simpel løsning at tildele en influencer et personligt ansvar, f.eks. med afsæt i straffeloven og presseetiske regler, men der rejser sig hurtigt en lang række dilemmaer. Hvor mange følgere skal man have, før man som influencer skal have et særligt redaktøransvar?

    Skal alle profiler med mange følgere opfattes som influencere med et særligt redaktøransvar, f.eks. Mette Frederiksen, Nicklas Bendtner og Sofie Linde? Hvis en 16-årig influencer laver et kommercielt samarbejde med et modebrand, er det så kun influenceren, som har et ansvar for det sponsorerede indhold på sin profil – eller ligger det primære ansvar snarere hos forældrene, virksomheden, reklamebureauet eller de platforme, der distribuerer reklamen til et stort publikum?

    Hvis en influencer deler sundhedsskadelig misinformation om covid-19 og vacciner, er det så kun influenceren, der skal stilles til ansvar, eller har platformen også et ansvar for at træffe redaktionelle valg? Hvad hvis profilen, der deler misinformation, er en folkevalgt politiker med mange følgere, har platformene så et ansvar for at gribe ind? Og hvad hvis en influencer deler et selvmordsbrev?

    Fie Lauersen fik kickstartet debatten igen

    Influenceres redaktøransvar kom for alvor på den politiske dagsorden, efter at Fie Laursen lagde et tragisk selvmordsbrev på sin Instagram-profil med over 330.000 unge følgere i sommeren 2019. Opslaget fik hurtigt en masse opmærksomhed og tusindvis af likes og kommentarer, og det efterlod alle involverede – fra forældre og følgere til medier, politikere og platforme – i et etisk dilemma: Hvem har ansvaret for at gøre noget ved et selvmordsbrev på SoMe? Er det et råb om hjælp, der kan redde liv? Har det en negativ smittende effekt på en masse unge følgere? Svaret er ja til begge dele.

    Selvmordsbrevet var med til, at Fie Laursens pårørende fandt hende. Familien ville gerne have opslaget fjernet fra Instagram, men det kunne de ikke gøre, selvom opslaget blev anmeldt. Instagram valgte at lade opslaget blive, fordi det ikke overtrådte de gældende fællesskabsregler på det tidspunkt. Efter næsten to døgn fjernede Fie Laursen opslaget fra sin profil.

    I kølvandet på den tragiske sag meldte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil ud, at profiler på sociale medier med mange følgere skal underlægges presseetiske regler ligesom journalister. Dermed lagde ministeren op til, at den enkelte influencer tildeles et redaktøransvar, mens platformen ikke tildeles et ansvar.

    Som det er i dag, er der ikke en redaktør med et presseetisk ansvar på de sociale medieplatforme. Platformene følger ikke en medieansvarslov, men blot deres egne vedtagne fællesskabsregler, der løbende ændrer sig, typisk efter at platformen er havnet i en shitstorm, eller platformens topledelse pludselig ændrer mening, f.eks. til selvskademateriale, vaccineskepsis og holocaustbenægtelser. Disse fællesskabsregler er uden for både influencernes og følgernes kontrol – hvilket ikke er ensbetydende med, at de er uden for politisk kontrol.

    Platformene har afgørende magt

    Hvor de førende sociale medieplatformes algoritmer længe har favoriseret ekstreme profiler og ekstremt indhold – og dermed bidraget til, at nogle ekstreme profiler er blevet influencere og ”internetpersonligheder” – er der sket et kursskifte fra slutningen af 2010’erne, hvor flere ekstreme profiler er kommet i karantæne eller er blevet bandlyst.

    Hvis en førende social platform som Youtube eller Facebook vælger at slukke helt for en influencers megafon, har det en signifikant betydning for personens synlighed i offentligheden. Det måtte den amerikanske ekspræsident Donald J. Trump eksempelvis erfare, da hans kanaler blev bandlyst fra diverse platforme efter stormløbet mod Capitol Hill i 2021.

    Sociale medieplatforme har afgørende betydning for udbredelsen af influenceres indhold, men spiller også ind på selve indholdet. For eksempel kan du – uden at du forstår hvorfor – ryge i et filter og få fjernet et billede, opslag eller sågar hele din profil. Eller platformens anbefalingssystem kan nedprioritere dit indhold eller ‘mute’ det, hvilket vil sige, at indholdet ikke bliver set af brugerne.

    Da jeg lavede undersøgelsen ’Influencere – de nye unge mediehuse’ sammen med Mediernes Forsknings- og Innovationscenter i 2020, fik jeg et glimt ind i, hvordan det som influencer er at være dybt afhængig af en platforms fællesskabsregler og algoritmer. Jeg talte bl.a. med tre influencere, der fortalte om, at de er underlagt platformenes spilleregler og oplever det som en skjult redaktionel indblanding. Anders Hemmingsen fortalte mig om, at han, til trods for at han er ansat i Berlingske Media, har en anden arbejdsgiver i det skjulte, nemlig Facebook, der ejer hans Instagram-profil med over 1,2 mio. følgere. Anders Hemmingsen fortalte:

    ”Jeg har aldrig hørt fra Facebook. Jeg har aldrig hørt sådan ”Hey, Anders, det er fedt det, du laver,” eller ”Hey, det er fandeme ikke i orden det, du laver,” jeg har ikke hørt noget som helst.” (…) ”Jeg har jo ikke mødt min chef, kan man sige. Jeg ved ikke, hvem det er. Jeg har ikke styr på, hvem jeg egentlig arbejder under, og hvem der har den største magt. Så det er lidt mærkeligt, at man arbejder for nogen, man ikke kender. Man skaffer dem indhold til deres apps, så de kan blive ved med at leve, og de kan slette et billede uden egentlig sådan at komme med en længere forklaring på det, og de kan slette din profil uden egentlig at fortælle hvorfor, ud over sådan en standardprocedure, så det er virkelig underligt.”

    Opret ny instans

    Er der en redaktør til stede på sociale medier? Meget tyder på, at svaret er et rungende ja, men det er uklart, hvilke redaktionelle retningslinjer ”redaktøren” følger, og hvordan der skrues op og ned for megafonerne. Det understreger behovet for en instans, der kan tydeliggøre redaktørrollen i en dansk sammenhæng. En sådan instans kan udgøres af et etisk influencernævn, der kan udvikle principper for influencerindhold, ikke kun rettet mod influencere, men også mod samarbejdspartnere og platforme.

    Nævnet kan desuden vurdere specifikke sager om influenceres indhold, herunder reklamer og kontroversielt indhold, og også om betingelserne for influencerarbejde. Et nævn bør have et særligt fokus på indhold rettet mod mindreårige og sårbare grupper, herunder skadeligt indhold og politisk annoncering.

    Influenceres påvirkning af mennesker og meninger hænger uløseligt sammen med de sociale medieplatformes ”redaktør”, som i sidste ende bestemmer over influencernes megafoner.

    Tilmeld dig vores nyhedsbrev

    Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

    !
    Nyhedsbrevsvilkår

    Forsiden lige nu

    Foto: Thomas Borberg
    TV

    Melding om nyheder skaber usikkerhed blandt TV 2-medarbejdere

    Tillidsrepræsentant håber ikke, at medarbejderne søger væk som følge af den uafklarede situation hos TV 2. 
    • TV 2 News' aftenryk til Odense skal spare penge til digitale investeringer
    • TV 2 flytter aftenfladen til Odense

    For abonnenter

    Foto: Henrik Montgomery/AP/Ritzau Scanpix
    Aviser

    Trods lille fald lander Dagens Nyheter næstbedste resultat i over 20 år

    For abonnenter

    Foto: Flindt Mogens/Ritzau Scanpix
    TV

    Jes Dorph-Petersen får værtsjob på Dk4

    For abonnenter

    Foto: Jens Dresling
    TV

    TV 2 News' aftenryk til Odense skal spare penge til digitale investeringer

    For abonnenter

    Foto: Stine Bidstrup/ERH
    TV

    Yousee-ejers topchef: Det virker ikke i længden af fyre sig til besparelser

    For abonnenter

    Photo: Finn Frandsen
    Aviser

    Dagbladet Børsens svenske ejer havde vind i sejlene i 2022

    For abonnenter

    Læs også

    Foto: Pr/aller Media A/s
    Ugeblade & Magasiner

    Aller Medias topchef: "Vi skal også være levedygtige i den digitale arena"

    Stigende pres fra udgifter til print og opbremsning i køb af blade har understreget behovet for at udbygge det digitale fodfæste for Aller Media, fortæller adm. direktør Charlotte Riparbelli.

    For abonnenter

    Foto: Jens Dresling
    TV

    TV 2 News' aftenryk til Odense skal spare penge til digitale investeringer

    ”Vi har været bevidste om dobbeltarbejdet, men har aktivt valgt det til, fordi det var vigtigt, begge områder stod så stærkt som muligt,” siger TV 2’s nyhedsdirektør, Ulla Pors, om ændringer.

    For abonnenter

    Magnus Barsøe har været ansat i JP/Politikens Hus siden 2014. | Foto: Philip Hoepner/APPR/Ritzau Scanpix
    Medienyt

    Bestyrelsesmedlem retter skarp kritik mod ledelsen i JP/Politikens Hus

    Topledelsen bør give magten og pengene tilbage til de enkelte medier, som selv bør udvikle og have ansvaret for strategi og investeringer, mener Magnus Barsøe, debatredaktør på Politiken.

    For abonnenter

    Seneste nyt

    • Melding om nyheder skaber usikkerhed blandt TV 2-medarbejdere – 6. feb.
    • Trods lille fald lander Dagens Nyheter næstbedste resultat i over 20 år – 6. feb.
    • Jes Dorph-Petersen får værtsjob på Dk4 – 6. feb.
    • Yousee-ejers topchef: Det virker ikke i længden af fyre sig til besparelser – 6. feb.
    • TV 2 News' aftenryk til Odense skal spare penge til digitale investeringer – 6. feb.
    • Dagbladet Børsens svenske ejer havde vind i sejlene i 2022 – 6. feb.
    • Bestyrelsesmedlem retter skarp kritik mod ledelsen i JP/Politikens Hus – 6. feb.
    • North Media ramte nedre ende af egen prognose i 2022 – 6. feb.
    • Filminstituttet lancerer online filmtilbud til dagsinstitutioner – 6. feb.
    • Pressechef i Klimaministeriet skifter til rådgiverstilling – 6. feb.
    • Yousee-ejer hopper på stedet – 6. feb.
    • Aller Medias topchef: "Vi skal også være levedygtige i den digitale arena" – 6. feb.
    • Gannett sløjfer kommentarspor på de fleste af sine nyhedssites – 6. feb.
    • Danske biblioteker møder økonomisk pres af stigende digitale udlån – 6. feb.
    • Holy Spider snupper 11 statuetter ved Robert Prisen – 5. feb.
    Flere nyheder

    Job

    • Redaktionschef til DR Syd

    • DR Nyheder søger fem tværmedielle reportere til ny redaktion i Sydney

    • Politisk journalist til Avisen Danmark

    • Teamleder med strategisk blik på sociale medier til TV2.DK

    • Life science journalist

    • SoMe Manager

    • Producer med lyst til digital udvikling søges til TV 2 Fyn

    • Fagbladet Folkeskolen søger ambitiøs kommerciel chef

    • Chefredaktør til Fyns Amts avis

    • People Manager for Upright Music

    • Stream-tilrettelægger til TV 2 Fyn - vikariat

    • Digital Marketing Manager Copenhagen

    • Ledende producer til TV 2 Fyn

    Se flere jobs

    Watch Job

    • Salesforce-udvikler eller -arkitekt

    • Business Controller til DAHL Advokatpartnerselskab i Jylland

    • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

    • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

    • Erfaren IT Supporter

    Se flere jobs

    Job

    • Redaktionschef til DR Syd

    • DR Nyheder søger fem tværmedielle reportere til ny redaktion i Sydney

    • Politisk journalist til Avisen Danmark

    • Teamleder med strategisk blik på sociale medier til TV2.DK

    • Life science journalist

    • SoMe Manager

    • Producer med lyst til digital udvikling søges til TV 2 Fyn

    • Fagbladet Folkeskolen søger ambitiøs kommerciel chef

    • Chefredaktør til Fyns Amts avis

    • People Manager for Upright Music

    • Stream-tilrettelægger til TV 2 Fyn - vikariat

    • Digital Marketing Manager Copenhagen

    • Ledende producer til TV 2 Fyn

    Se flere jobs

    Kolofon

    MediaWatch
    Søg

    Sektioner

    • Digital
    • TV
    • Radio
    • Aviser
    • Magasiner
    • Forlag
    • Politik
    • Debat
    • Navne
    • Sitemap
    • RSS feeds

    Redaktør

    Julie Mia Fogde

    julie@mediawatch.dk

    Tlf.: +45 3330 8301

    • Om MediaWatch

    Ansv. chefredaktør

    Anders Heering

    Udgiver

    JP/Politikens Hus A/S

    Annonceafdeling

    annoncering@infowatch.dk

    Tlf.: +45 7077 7447

    Annoncering

    Jobannoncering

    job@infowatch.dk

    Tlf.: +45 7077 7447

    Job

    Abonnement

    Prøv MediaWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

    mediawatch@infowatch.dk

    Tlf.: +45 7077 7447

    Læs mere om abonnement her

    Adresse

    MediaWatch

    Rådhuspladsen 37

    1785 København V

    Tlf.: +45 3330 8365

    Retningslinjer

    • Persondatapolitik

    Copyright © MediaWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

    Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
    Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

    Med venlig hilsen,
    MediaWatch

    Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge