MediaWatch

Facebook-whistleblower ser enormt potentiale i Vestagers idé

Frances Haugen, der er tidligere Facebook-ansat, har givet et unikt indblik i Facebooks forretning og mener, EU har mulighed for at gå foran i reguleringen af techkoncerner.

Foto: Olivier Douliery/AFP/Ritzau Scanpix

EU har mulighed for at blive et globalt forbillede i kampen for at begrænse store techfirmaers stigende magt.

Det mener Facebook-whistlebloweren Frances Haugen.

Hun har mandag været i høring i EU-Parlamentet i Bruxelles, og her roser hun EU's planer om at indføre det såkaldte Digital Services Act (DSA).

Det er et slags indre marked for digitale tjenester. Tiltaget vil blandt andet betyde, at sider som Facebook pålægges krav om at have effektive systemer til anmeldelse og fjernelse af ulovligt indhold.

Den danske EU-kommissær Margrethe Vestager, der er ansvarlig for det digitale område, står bag forslaget om DSA.

"Jeg er taknemmelig for, at EU tager det her seriøst."

"DSA, der nu bliver behandlet i parlamentet, har potentialet til at blive det globale forbillede," lyder det fra Frances Haugen.

Hun siger desuden, at tiltaget har "enormt potentiale", og at EU's regler kan inspirere lande i resten af verden - herunder USA.

Digital Services Act skal efter planen medføre, at digitale tjenester har forskellige forpligtelser alt afhængigt af deres størrelse.

Frances Haugen er tidligere produktchef i Facebook. Hun gav i oktober Kongressen i USA indblik i Facebooks forretning.

Hun mener blandt andet, at Facebooks produkter og indhold skader børn og skaber splid og svækker demokratiet.

Haugen gik i september til The Wall Street Journal med en intern rapport. Den tog hun med sig, inden hun stoppede hos Facebook i maj.

Avisen skrev flere kritiske artikler på den baggrund.

Haugen var mandag i Bruxelles, efter at hun den seneste tid har været både i London, Lissabon og Berlin. Her har hun sat fokus på Facebook og andre techgiganters magt og ansvar i det globale samfund.

/ritzau/AFP

Mere fra MediaWatch

Briefing: Ugen i mediebranchen

Grønne Aller-regnskaber, tilføjelse til Podimo-top og opgør med techkæmper er blandt strømmene, der formede ugens nyhedslandskab i Mediedanmark. Få et overblik med denne briefing.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs