MediaWatch

Lektor: Der er grund til bekymring over Facebooks indflydelse

Ifølge flere specialister har læk af interne dokumenter fra Facebook afsløret, at det sociale medies algoritme skaber polarisering og ekkokamre, som er bekymrende for den offentlige samtale.

Foto: Kirill Kudryavtsev/AFP / AFP

De lækkede dokumenter fra Facebooks maskinrum, som bl.a. Berlingske er kommet i besiddelse af, viser, at det ikke længere er muligt at komme uden om, at platformens algoritme – der bestemmer, hvad brugere eksponeres for – har negativ indflydelse på den offentlige samtale, vurderer flerer lektorer i en Berlingske-artikel.

"Der er grund til bekymring, for det er med til at skabe en polarisering. Der bliver skabt nogle ekkokamre på Facebook, som helt sikkert også spiller en stor rolle i dansk kontekst," udtaler Julie Uldam, lektor på CBS med ekspertise inden for aktivisme og sociale medier, der får opbakning fra flere i Berlingske.

Bl.a. lyder det også fra digital rådgiver Astrid Haug, at politikere ofte udarbejder deres opslag på Facebook med henblik på at generere aktivitet, og når man ved, der er bestemte emner, der får folk til tasterne, er det i sidste ende med til at forme dagsordenen. Og det er en "kæmpe udfordring" for den offentlige debat, siger hun til avisen.

Mere fra MediaWatch

"Helt generelt synes jeg selvfølgelig, at vi chefredaktører skal stille op"

Principielt bør mediechefer også stille op til kritiske interviews, når medierne forventer det samme af fx politikere, mener Berlingskes chefredaktør, Tom Jensen, efter kritik fra tidl. statsminister af manglende interviews med B.T.'s ansv. chefredaktør Michael Dyrby i kølvandet på dokumentarfilmen om metoo på TV 2.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs